<p><b>Morsø 7650:</b> Denne ovnen har fått Reddot Design Award, som er en prestisjefylt, tysk utmerkelse for godt produktdesign. Kombinasjonen av støpejern og stein gjør at den kan varme opp lokaler opptil 120 kvm. Danske Morsø har 77 svanemerkede modeller.</p><p></p>Aduro 15 vant Hearth & Homes pris i 2014. Ovnen har et bredt glass som lar flammene komme til sin rett, men bygger lite ut fra veggen på grunn av ellipseformen. Den tar opptil 50 cm lange kubber, og har også mulighet til å brenne med lav varmeytelse, noe som er lurt om du har et svært godt isolert hus (lavenergihus). Aduro er også dansk, og har 20 svanemerkede modeller.Jøtul F163: Ovnen har store sideglass og tre stødige bein. Den er tilpasset moderne boliger og egnet for fyring på lav effekt. Kan også koble til uteluft. Norske Jøtul har 19 svanemerkede vedovner.Contura 35: Den designprisvinnende Contura 35 har nå kommet i en ny og hvitkledd utgave. Her har du innsyn til flammene fra tre sider, og en ovn som kler moderne interiører. Nibe/Contura har 41 svanemerkede modellerVarde Samsø: Samsø er en åpen peis forkledd som vedovn. Den store glassflaten sikrer prima innsyn til flammene, samtidig som ovnen varmer godt. Danske Varde har 15 svanemerkede vedovnerHwam 3110m: Liten og ellipseformet nesten svever denne vegghengte peisovnen i rommet. Kan tilkobles friskluft. Den danske produsenten Hwam har 59 svanemerkede modeller.TT20: Nyutviklet ovnsserie som har høy virkningsgrad, er lett å bruke og som du kan koble friskluft til. Danske TermaTech lager 6 svanemerkede modeller.Dovre Vintage 30: Nett vedovn som brenner rent også på lav effekt. Passer godt i lavenergi- og passivhus. Også mulighet for å koble til uteluft. Norske Dovre har én svanemerket modell.Rais Geo: Vedovn med prisbelønnet design kledd med finsk naturstein. Konveksjonsovn som både gir rask varme, og som lagrer varme i steinkappen, noe som gir god temperatur selv etter at ilden er slukket. Kan kombineres med luft utenfra, og dermed brukes i passiv- eller lavenergihus. Rais, også en dansk produsent, har 52 svanemerkede vedovner.Scan 66: Liten og rund, men like effektiv og rentbrennende. Flammer er ikke firkantede, så hvorfor skal ovnen være det? Kan henges på veggen, stå på søyle eller på sokkel. Danske Scan har 66 svanemerkede vedovner.

Ta knekken på kulda med miljøvennlig fyring

Rentbrennende, svanemerkede vedovner med høy virkningsgrad kan redusere vedforbruket med 30-40 prosent, ifølge stiftelsen Miljømerking. (Bildekarusell)

En svanemerket vedovn

· Er rentbrennende og gir dermed lave utslipp av skadelige stoffer i røyken.

· Har høy virkningsgrad slik at den bruker veden effektivt

· Dette gir lavere CO 2-utslipp

· Har mer miljøvennlig overflatebehandling

·Inneholder ikke tungmetaller

· Oppfyller strengere miljøkrav enn lovgivningen i de nordiske landene

Svanemerkede vedovner er såkalt rentbrennende. Det betyr at veden du legger i, brennes helt opp, uten at det danner seg så mye sot og partikler som transporteres ut i nærmiljøet gjennom pipa. Når veden brenner utsondrer den gasser, og disse gassene blir også brent inne i ovnen. Resultatet er mye varme og lite forurensing.

Om Svanemerket

Svanemerket vurderer alle relevante miljøproblemer i hele produktets livssyklus: Råvare, produksjon, bruk og avfall.

Svanen jobber for å bevare det biologiske mangfoldet, for bærekraftig ressursbruk, en hverdag uten miljøgifter og for fremtidens klima.

Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden, og drives på non-profit basis.

Det er 7800 svanemerkede produkter på det norske markedet.

Fordi veden brenner helt opp, får du mye varme per kubbe du legger i. Dette kaller vi høy virkningsgrad. Og det er igjen positivt for lommeboka, som du bruker til å kjøpe veden med. Rentbrennende, svanemerkede vedovner med høy virkningsgrad kan redusere vedforbruket ditt med 30-40 prosent. Da kan du få bedre plass i vedboden og godord fra feieren, som liker svanemerkede ovner som ikke soter ned pipa så mye.

Her har du en guide til noen av de svanemerkede vedovnene som finnes på det norske markedet. I alt finnes det 338 ulike modeller å velge mellom, noen passer for store arealer, andre for mindre rom. Bor du i et veldig godt isolert hus, er det også mange svanemerkede modeller å velge mellom for deg. Finn en ovn som passer ditt behov og din smak og som gir gode vedovnsminner til neste generasjon. (Se bildekarusell)