Stress ned med grønt utekontor inne

Har du kontorjobb og drømmer om grønne omgivelser? Google Norge er et av firmaene som omgir seg med levende planter i det som gjerne kalles biokontor.

Tenk deg å være skogsarbeider, eller førskolelærer i en naturbarnehage. Frisk luft hver dag, du kjenner sola varme i kinnene, fuglene kvitrer og formen er på topp. Hodepine og trøtthet er ikke noe du trenger å forholde deg til. En slik jobb er virkelig misunnelsesverdig – helt til det begynner å regne og blåse.

Da kan de fleste arbeidstakere kroe seg i kontorstolens lune trygghet. Men der det er lunt og godt, er det ofte dårlig luft og mangel på dagslys.

Piet Jensen i Panda Bygg tar hensyn til en bærekraftig utvikling, legger stor vekt på økologisk bygging, og bruker først og fremst naturlige og miljøvennlige materialer som skaper et sunt inneklima. Han ser ingen grunn til at man ikke kan videreføre dette konseptet til kontorbygninger.

- Prisen er den samme, så det har nok å gjøre med mangel på kunnskap og kompetanse, pluss at kundene rett og slett ikke etterspør det. Et paradigmeskifte på dette området vil nok ta tid, sier Jensen.

Tenk hvis man kunne kombinert de positive egenskapene ved å jobbe ute med fordelene ved å jobbe inne? Det kan man nå; på et biokontor.

Ikke regn og blest, bare dagslys og natur
BioOffice AS leverer biokontor til næringsliv, sykehus og skoler. Systemet er en bioteknisk helseløsning for innemiljøer og integreres med den ordinære arbeidsplassen der man bruker datamaskiner som arbeidsverktøy.

Gjennom simulert dagslys og organisk materiale stimuleres menneskets naturlige ressurser, og medarbeideren blir friskere og mer motivert, heter det i en pressemelding fra BioOffice.

Biokontoret baserer seg på at dagslyset reflekteres mot grønne planter, akkurat slik mennesket oppfatter det i naturen. På denne måten kan lysmengden økes radikalt, til et mer naturlig nivå.

Lyset kan også justeres etter døgnets rytme og individuelle behov. Den lysmengden og det lysspekteret som i dag styrer våre kontoromgivelser er kun basert på gode lysforhold for lesing.

Kontorløsningene til BioOffice bygger på at kroppens påvirkning av lys er minst like viktig som muligheten for å kunne lese.

Søndagsturfølelse i ukedagene
At planter lager oksygen kjenner alle til, men det finnes hundretalls substanser rundt plantenes blader som påvirker mennesker i de umiddelbare omgivelsene. I tillegg er den visuelle opplevelsen avstressende. De fleste kan vel si seg enige i at en tur i skogen bidrar til å senke skuldrene. Hvorfor skal du ikke unne deg å senke skuldrene like mye der du tilbringer mest tid – nemlig på jobben?

Med riktig lys, riktig organisk materiale og dokumenterte rutiner for service som vanning og gjødsel, skaper og vedlikeholder BioOffice et komplekst mikrobiologisk miljø, som mennesket har godt av.