Været i Sør-Norge normaliserer seg i helga med oppholdsvær og høytrykk. Nord-Norge vil oppleve et motsatt værskifte. Foto: Terje Pedersen / NTB

Stabilt og kaldere i sør - mildt i nord

Den usedvanlig våte november i Sør-Norge vil i helga få avløsing av et forbigående høytrykk. I nord blir det varmt og litt regn på kysten.

– Jeg tror i alle fall vestlendingene som har hatt en veldig våt november til nå vil være glad for å få noen dager med oppholdsvær. Også på Østlandet tror jeg mange vil være glad for å få mer typisk novembervær, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt til NTB.

Normale temperaturer

For i helga vil det bygge seg opp et høytrykk som vil få temperaturen til å gå ned og regnet til å forsvinne.

– Vi vil få temperaturer som er mer normale for årstiden: I kystområdene forventer vi rundt 0 grader, mens det i innlandet kan synke til både minus 5 og minus 10 kuldegrader, sier Fagerlid.

Varselet gjelder for hele Sør-Norge og gjennom hele helgen. Men høytrykket ser ut til å svekkes over helgen.

Fra tørt til varmt

Nord-Norge vil oppleve et motsatt værskifte. Det stabile høytrykket som har preget landsdelen vil erstattes av et stort lavtrykk som bygger seg opp mellom Svalbard og Island.

– Dette lavtrykket styrer inn en sørvestlig og mild luftstrøm over landsdelen. Den bringer ikke med seg så mye nedbør, men det er ganske mildt. De normale temperaturene i nord vil stige betraktelig, sier meteorologen.

Lavtrykket vil føre til kuling på kysten, men vinden er ikke så kraftig at det blir stiv kuling. Meteorologen sier det er mer sannsynlig at vinden ikke kommer opp i mer enn svak kuling. Vinden blir også veldig jevn.

Også i Nord-Norge gjelder varselet for hele helga. Både i sør og i nord ser det dermed ut til å bli et levelig helgevær. Verre er det på Svalbard. Her ventes kraftig vind fra sørvest, regn og snø om hverandre.

– Det blir veldig vekslende vær. Det er Svalbard som får det verste helgeværet, sier Geir Ottar Fagerlid.