Spent før Yrkes-VM

Lørdag pakker Håkon Sødal ved Os Trekultur ned snekkerutstyret sitt, og setter seg på flyet til Yrkes-VM for å konkurrere innen trevaresnekring.

Der skal han delta i de såkalte WorldSkills, som går av stabelen i Leipzig i Tyskland i perioden 2. til 8. juli. Om lag 250.000 tilskuere er ventet innom i løpet av verdensmesterskapet i yrkesfag.

- Jeg begynner å få noen sommerfugler i magen, ja, konstaterer den sindige møbelsnekkeren ved Os Trekultur as. Det siste halve året har Håkon Sødal (21) brukt mye av fritiden til å perfeksjonere det han skal snekkere; en vindusramme og ei trapp, melder trevare.no.

Sødal startet opp som lærling ved Os Trekultur i Os for tre år siden gjennom lærlingordningen, men er nå av totalt 15 fast ansatte.

- Et slikt talent ønsker vi ikke å gi slipp på, sier daglig leder Helge Kokvoll ved Os Trekultur. Kokvoll skal selv nedover for å se Sødal konkurrere under VM. Kokvoll påpeker at Sødal har gjort det skarpt i alt han har deltatt i, og at han ble Norgesmester i snekring i november i fjor.
- Under Yrkes-VM skal jeg snekkere to produkter: ei vindusramme med mange utskjæringer og ei trapp med tre trinn, sier Sødal.

I tillegg at det krever sin snekker for å få laget de to planlagte produktene, vil begge produktene bli endret minst 30 prosent før konkurransen starter.

- Det betyr at det kan skje mye på de totalt 22 timene de to produktene skal lages, smiler Sødal, som lover å gjøre sitt beste. Norge stiller med totalt 21 utøvere på yrkeslandslaget, innen 18 ulike fag. De deltar i alt fra sveising og billakkering til kokkelering og frisering.