Illustrasjon: Mestres Wåge Arquitectes/MX_SI Architectural Studio

Spanske arkitekter skal tegne kunstmuseum i Kristiansand

To arkitektkontorer i Barcelona vant konkurransen om kunstmuseum og kulturkvartal i Kristiansand.

Ordfører Harald Furre (H), som har vært juryformann, offentliggjorde tirsdag vinneren blant 101 forslag. De to kontorene er Mestres Wåge Arquitectes og MX_SI architectural studio.

Vinnerne var til stede på arrangementet i nabobygget Kilden teater og konserthus. Det er Sørlandets Kunstmuseum, Tangensamlingen, Kanalbyen og Kristiansand kommune som står bak arkitektkonkurransen for kunstmuseum og kulturkvartal rundt kornsilobygningen fra 1935.

– Vi mener dette må være Norges mest spennende museumsbygg. Bygget skal være utstillingsarena for Tangensamlingen og Sørlandets Kunstmuseum, det regionale kunstmuseet for Agder-fylkene, sa Furre.

Juryen fikk forslag fra arkitekter i 17 land, alt fra Kina, Japan, USA, Europa og Norge.

«Prosjektet balanserer elegant mellom en total lojalitet til silobyggets kvalitet, og en leken holdning til de iboende skulpturelle og romlige opplevelsene det tilbyr», uttaler juryen blant annet.

Kornsiloen på Odderøya var blant de første kornsiloene i landet som ble oppført med sylindriske celler i armert betong. Statens Kornforretnings havnesilo på Vippetangen i Oslo ble oppført bare noen måneder tidligere.