Trygve Mongstad i Over Easy Solar foran pilotanlegget på Løren skole som ble oppført i mai 2022.
Trygve Mongstad i Over Easy Solar foran pilotanlegget på Løren skole som ble oppført i mai 2022.

Solcelle-startup får kommunal støtte til vertikale solceller på grønt tak

Oslobygg KF samarbeider med startupbedriften Over Easy Solar om utvidelse av et pilotprosjekt med vertikale solceller på et 500 kvadratmeter grønt tak på Løren skole.

Byrådsavdelingen for næring og eierskap i Oslo kommune har vedtatt gi støtte til et fullskala demoprosjekt med løsning for solenergiproduksjon i kombinasjon med grønne tak.

Løsningen er utviklet av selskapet Over Easy Solar, en teknologibedrift som utvikler produserer og leverer solcellemoduler som særlig er tilpasset flate og grønne tak, ifølge en pressemelding.

Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Oslobygg KF og det planlegges som en utvidelse av et pilotprosjekt som ble gjennomført i 2022. En takflate på i overkant av 500 kvadratmeter på Løren skole i Oslo benyttes, på et eksisterende sedumtak.

Anlegget har en effekt på totalt 45 kWp vertikale solcellepaneler og forventer å kunne produsere cirka 40.000 kWh per år.

Det skal delfinansieres av ordningen Smart Oslo, som tilrettelegger for testing og demonstrasjon av løsninger i samarbeid med Oslo kommune.

– Vi har veldig gode resultater med pilotprosjektet, og vi ser at dette løser en stor utfordring for bygging av bærekraftige bygg i urbane områder. Vi er glade for at vi kan være med på å pilotere nye løsninger og hjelpe fremoverlente oppstartsbedrifter i Oslo-regionen, sier Oslobyggs prosjektleder Andreas A. Nilsen i meldingen.

Selskapet Over Easy Solar er en Oslo-basert startup som ble stiftet i 2021 av Trygve Mongstad. Bedriften har nå seks ansatte og store vekstambisjoner, ifølge meldingen.

– Vi har nå i to år jobbet med prototyper, testing og forskning, og dette prosjektet markerer at vi nå er klare for å levere fullskala-løsninger. Teknologien vi har utviklet er svært aktuell for markeder også utenfor Norges grenser, men vi er avhengige av slike demoprosjekter som dette for å vise at det faktisk fungerer, sier Mongstad.

Over Easy Solar vant i 2022 «Solar Startup Award» fra bransjeorganisasjonen SolarPower Europe, og høsten 2022 kom flere nye investorer inn på eiersiden.