Bygningsarbeideren falt gjennom dette taket. Nå er arbeideren tilbake i jobb. Skjermdump: saksdokument
Bygningsarbeideren falt gjennom dette taket. Nå er arbeideren tilbake i jobb. Skjermdump: saksdokument

Snublet i spikerpistol-slange og falt gjennom taket – bedriften slapp bot

Arbeidstilsynet vurderte å gi overtredelsesgebyr til Fjellborg Hytter etter at en arbeider falt 3,7 meter gjennom taket. Arbeidstilsynet avsluttet saken uten å ilegge overtredelsesgebyr som følge av saksbehandlingsfeil.

Publisert Sist oppdatert

Bygningsarbeideren ble fraktet med luftambulanse fra en byggeplass i Eiken til sykehuset i Kristiansand.

21. november i fjor meldte flere medier om arbeidsulykken i Eiken. Ulykken skjedde under oppføring av tomannsbolig.

«Arbeideren falt gjennom taket under montering av Hunton asfalt taktro. Opplysninger gitt til kollega er at h*n snublet i slangen til spikerpistolen. Falt så gjennom taket på et punkt der det er større avstand mellom sperrer enn ellers, på grunn av brann og lydvegg.»

Det skriver daglig leder og prosjektleder i Fjellborg Hytter, Thomas Håland, i en e-post til Arbeidstilsynet datert 12. desember i fjor, som Byggeindustrien har fått innsyn i.

Ifølge Håland var åpningen der arbeideren falt 106 centimeter, mot 55 centimeter som ellers på taket.

«Det var ingen direkte vitner til selve ulykken, men en kollega kom raskt til stedet og satte i gang førstehjelp sammen med en annen kollega. De kontaktet AMK umiddelbart. Ambulanse sammen med kommunelege kom raskt til stedet», skriver den daglige lederen videre.

I et notat etter arbeidsulykken går det frem at fallhøyden var 3,7 meter.

Det var under oppføringen av denne tomannsboligen at arbeideren falt gjennom taket. Skjermdump: saksdokument
Det var under oppføringen av denne tomannsboligen at arbeideren falt gjennom taket. Skjermdump: saksdokument

Videre vurderte ambulanse og kommunelege skaden dithen at luftambulansen burde tilkalles.

«AMK varslet rutinemessig politiet som ankom byggeplassen, og gjorde avhør av involverte ansatte. Arbeidstilsynet ble varslet, og vi fikk tilsendt referansenummer», skriver prosjektlederen.

Ifølge Håland inntraff skaden klokken 10.57. Tre minutter senere var både AMK og arbeidsgiver varslet. Ambulansen ankom klokken 11.10.

– Foretar vurdering av grunnlag for å ilegge overtredelsesgebyr

I etterkant av hendelsen har Arbeidstilsynet gjennomført tilsyn hos virksomheten. Her fikk virksomheten to pålegg.

– Arbeidstilsynets jurist foretar en vurdering av om arbeidsulykken skyldes manglende interne rutiner og at produsentenes monteringsanvisning av Hunton undertak 18 millimeter ikke er fulgt gir grunnlag for å ilegge Fjellborg Entreprenør AS et overtredelsesgebyr, skriver Arbeidstilsynet.

Ifølge Fjellborg Hytter var det 3,7 meter opp til hullet i taket, som arbeideren falt gjennom. Skjermdump: saksdokument
Ifølge Fjellborg Hytter var det 3,7 meter opp til hullet i taket, som arbeideren falt gjennom. Skjermdump: saksdokument

– Det viktigste har vært å ivareta arbeideren som falt

I en e-post til Byggeindustrien skriver Thomas Håland i Fjellborg Hytter at påleggene etter tilsynet er lukket.

– Vi ble ikke ilagt overtredelsesgebyr etter hendelsen. Det viktigste for oss har vært å ivareta arbeideren som falt ned. Etter omstendighetene har det gått veldig bra. Han var tilbake i full jobb 1. februar, og har kommet fra ulykken uten varige mén. Kollegaene skal ha skryt for å ha handlet raskt for å varsle nødetater, skriver den daglige lederen.

Entreprenøren sier de har lært av hendelsen.

– Arbeidstilsynet og bedriftshelsetjeneste har imøtekommet oss på en veldig fin måte med god veiledning til HMS-arbeid. Vi hadde som sikkert mange andre et «kjøpt» HMS-system som omfavner altfor mye uten at det var tilpasset vår bedrift. Har lært viktigheten av å komprimere til instrukser som kun omhandler vår virksomhet, men det er en tung måte å lære på. Anbefaler å bruke Arbeidstilsynet og bedriftshelsetjeneste til hjelp og veiledning for HMS-arbeid, skriver han videre.

– Vi har gjort en saksbehandlingsfeil

Seksjonsleder i Arbeidstilsynet, Runar Hauge, bekrefter at påleggene er lukket og at Arbeidstilsynet har droppet overtredelsesgebyret som de først vurderte.

– Her må vi legge oss flate, og si at vi har gjort en saksbehandlingsfeil. Da kan vi ikke gå videre. Vi bryter lovverket hvis vi går videre med denne feilen, sier Hauge til Byggeindustrien.

– Ville dere gitt virksomheten overtredelsesgebyr om det ikke var for saksbehandlingsfeilen?

– Det ville bli ren spekulasjon fra min side. Jeg stoppet bare prosessen når jeg så at vi hadde gjort feil. Men på generelt grunnlag er det mange som har fått overtredelsesgebyr på grunn av usikret arbeid i høyden, svarer Hauge.

– Kan du si noe mer om hva saksbehandlingsfeilen består i?

– Vi hadde hjemlet et vedtak med feil lovanvendelse. Det er så enkelt som det, sier Hauge.

Ifølge Hauge vurderes alltid overtredelsesgebyr når folk faller fra høyere enn to meter, og Arbeidstilsynet kan med overveidende sannsynlighet bekrefte at det er direkte årsak til ulykken.

– Det vi bruker som utgangspunkt for vurderingene våre ligger i hvor alvorlig ulykken er, grad av skyld, gjentakelse, oppnåelse av fordeler, også videre, opplyser Hauge.

Powered by Labrador CMS