<p>Spunt i vinyl er ment å være mer miljøvennlig enn det tradisjonelle stålalternativet. Foto: Hercules Fundamentering</p>Vinylspunten blir koble til en «motherpile» før den settes ned i jorden. Foto: Hercules FundamenteringSkjøtene blir forseglet med tetningsmasse. Foto: Hercules FundamenteringFoto: Hercules Fundamentering

Slik gikk det da NCC-selskapet testet spunt i vinyl

Tidligere i år testet NCCs fundamenteringsenhet Hercules Fundamentering ut vinylspunt for første gang i et prosjekt i Lillestrøm.

Det skriver fundamenteringsselskapet i en pressemelding denne uken.

– Det er spennende prosjekt, at det er første gang vi i Hercules bruker vinyl på denne måten. Vi er takknemlige for tilliten Braathen Landskapsentreprenør AS ga oss, sier prosjektleder Audun Ekern i Hercules Fundamentering.

Hercules Fundamentering er underentreprenør for Braathen Landskapsentreprenør, som i disse dager ferdigstiller Brånåsdalen gass-, spunt- og parkanlegg for Lillestrøm kommune. Kontrakten er verd nærmere 80 millioner kroner.

Underentreprenør Hercules Fundamentering har blant annet satt spuntvegg som en barriere for å stoppe gasslekkasjer i området, og valget falt på en spuntløsning basert på vinyl.

Instalasjonsmetoden for vinylspunt er, ifølge pressemeldingen, den samme som for tradisjonell spunt. Skjøtene ble fuget med en tetningsmasse som forsegler overgangene i spunten ved at den ekspanderer i kontakt med fukt. På denne måten blir produktet både vann- og gasstett. Vinylspuntene blir koblet til et såkalt «motherpile» og slått sammen ned i jorda. Denne motherpilen blir deretter løftet opp, skriver Hercules Fundamentering

Vinylspunten er produsert i USA og levert av MSS – Module Solutions & Systems. MSS spesialiserer seg på komposittmaterialer for blant annet offshore-bruk, heter det i pressemeldingen.

Prosjektområdet er en gammel søppelfylling som senere har blitt godkjent for boligbygging. Det har blitt registrert gass i kjellere på boligene, og det er også registrert gass fra bakken.

– Det var flere utfordringer med å sette denne spunten, ikke på grunn av materiale, men fordi vi ikke kunne forutse hva vi fant i jorda. Plutselig kom vi over en motorblokk og noen bildekk, og da er det ikke bare å kjøre ned spunten. Men vi fikk satt opp den veggen vi skulle, og håper på at erfaringen til kommunen gjør at de ønsker mer av dette, sier Audun Ekern.

Vinyl er ment å være et mer miljøvennlig alternativ til tradisjonell spunt i stål.

– Vi i Hercules Fundamentering er opptatt av å tenke miljø og bærekraft i det vi gjør. Vinylspunten er et mer miljøvennlig alternativ, fordi produksjon av vinyl består av over 90 prosent gjenbrukte materialer. Karbonavtrykket er vesentlig mye lavere enn i stålproduksjon, avslutter prosjektleder Ekern i pressemeldingen.