Byggingen av Fornebubanen er allerede i gang, men store kostnadssprekker kan nå true prosjektet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Byggingen av Fornebubanen er allerede i gang, men store kostnadssprekker kan nå true prosjektet. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Skjebnemøter for Fornebubanen – grunneiere legger milliarder på bordet

Grunneiere er villige til å betale over 2 milliarder ekstra for å få bygget Fornebubanen, opplyser kilder. Nå diskuteres saken i gruppene til Ap, MDG og SV.

Det var NRK som først meldte om det nye bidraget fra grunneiere langs traseen til Fornebubanen. Dagbladet og Aftenposten melder det samme, og NTB får bekreftet fra en sentralt plassert kilde at summen er riktig.

Bakteppet er at Arbeiderpartiet i Oslo i mai kom med seks krav som måtte innfris dersom de skal støtte bygging av banen. De mener Oslo bærer for mye av det økonomiske ansvaret – og ett krav var at utbyggere må bidra mer.

Nå skal de ekstra bidragene fra grunneierne være oppe i 2,1 milliarder kroner, noe som gjør at den totale summen fra grunneierne er oppe i mellom 4 og 5 milliarder kroner, ifølge NRK.

Det kan få betydning for viljen til å fullføre prosjektet. Alle de tre byrådspartiene i Oslo har mandag ettermiddag gruppemøter for å ta stilling til saken.

Det er ventet at det vil bli innkalt til en pressekonferanse i Oslo rådhus i etterkant av gruppemøtene, trolig rundt klokka 18, men dette avhenger av utfallet av diskusjonene, får NTB opplyst.

Etter flere kostnadssprekker i milliardklassen har det vært fare for at byggingen av banen kunne bli skrotet. Mens kostnadsrammen først var beregnet til 16,2 milliarder kroner, er det foreløpige siste tallet 26,4 milliarder for den drøyt åtte kilometer lange T-banestrekningen mellom Majorstuen og Fornebu.