Muggsopp vokser raskt på naturmaterialer. Sjekk julepynten når du henter den frem fra loft eller kjeller. (Foto: Johan Mattsson, Mycoteam)

Sjekk om julepynten har mugg

Julepynt av naturmaterialer kan fortelle deg om du har fuktproblemer på loftet eller i kjelleren.

Når esker med julepynt skal fram fra kjellerboder, loftsrom og klesskap, får mange seg en ekkel overraskelse.

– Er halmbukken eller den hjemmelagde juledekorasjonen med kongler og strå fulle av mugg, skal du finne fram en god lommelykt og sjekke hvordan det ser ut på loftet eller i kjelleren, oppfordrer daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam.

Mugg på juledekorasjoner kan være et tegn på at du har et inneklimaproblem.

– Julepynt av organisk materiale er noe av det beste dyrkingsmateriale for sopp som finnes, og derfor kan pynten være en god hjelper til å finne ut om du har alvorlig fuktskade i boligen.

Sjekk loftet

Lekkasje eller kondens som enten er kraftig eller varer lenge, kan føre til muggsopp.

Kondens på loftet får du når varm inneluft lekker opp om vinteren, mens i kjelleren får du kondens når varm og fuktig sommerluft slipper inn. Da mugner det, og julepynten er noe av det første som blir begrodd når luftfuktigheten til tider er for høy.

– Når nettene blir lange og kulda setter inn er den beste tiden for å undersøke om du har problemer med muggsopp i boligen, sier Mohn Jenssen.

Ofte står pynten på loft eller i rom som ikke har belysning eller dagslys.

– Kryp inn, ta med deg en lommelykt og lys parallelt med overflater for å se hvordan det ser ut rundt esken med julepynt. Ser du tydelige tegn på fukt og sopp, må noe gjøres.

Muggsopp finnes utendørs på alle typer organisk materiale, men vi vil ikke ha soppen inn i huset.

– Muggsopp gir et dårlig innemiljø og kan føre til hodepine og andre helseplager.

Tette ventiler

I kjellere er det ofte et naturlig fuktig miljø.

– Derfor er man mer utsatt for å få mugg i en kjeller enn i høyere etasjer. Har du mugg på loftet, er det et desto verre problem. Her kan mugg indikere dårlig ventilasjon og utlufting, men man skal også ta muggsoppvekst i kjellere på alvor. Den kan spre seg.

Mugg er ofte et problem i hus som er bygd på 1950- og 60-tallet. Det skyldes for eksempel at ventiler har tettet seg eller at huset er blitt pusset opp og dermed fått dårligere ventilasjon, ifølge Mycoteam.

I en god del eldre hus er etterisolasjon blåst inn på loftet, og uten god utlufting kan det oppstå kondens.

– Har boligen blitt pusset opp i løpet av det siste året, er det uansett smart å ta en grundig sjekk nå for å forsikre deg om at du ikke har et problem med dårlig ventilasjon eller kondens, oppfordrer Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam.