Norges høyeste fryselager på Våler. Foto: PeabErik Brekke i Peab. Foto: PeabNorges høyeste fryselager på Våler. Foto: PeabNorges høyeste fryselager på Våler. Foto: PeabNorges høyeste fryselager på Våler. Foto: PeabNorges høyeste fryselager på Våler. Foto: PeabNorges høyeste fryselager på Våler. Foto: PeabNorges høyeste fryselager på Våler. Foto: PeabNorges høyeste fryselager på Våler. Foto: PeabNorges høyeste fryselager på Våler. Foto: Peab

Se skjelettet til Norges høyeste fryselager

Peab har fått opp skjelettet på det 35 meter høye fryselageret som bygges for Unil på Våler i Østfold.

Det skriver Peab i en pressemelding fredag.

Byggprosjektet på Unils eksisterende importlager i Våler startet i oktober 2014, og i desember 2015 vil størrelsen på importlageret være fordoblet fra 11.000 til 22.000 kvadratmeter.

I tillegg til Norges høyeste fryselager vil det nye Unil-bygget inneholde et nytt tørrvarelager, et lavt fryselager, nye mottaksarealer og gjennomstrømmingslager, samt et kontorbygg. Byggherre er Våler distribusjonslager, og kontraktssummen er på 125 millioner kroner før moms, skriver Peab.

Lokale kontrakter

Totalentreprenør Peab er, ifølge pressemeldingen, omtrent halvveis i byggeprosessen, og har omtrent åtte funksjonærer i arbeid på prosjektet. I tillegg jobber rundt 20 underentreprenører på prosjektet.

− Vi er veldig fornøyde med at omtrent 70 prosent av kontraktene er opphandlet lokalt, uttaler Peabs prosjektleder Erik Brekke.

Erik Brekke i Peab. Foto: Peab

Bjerke sier i pressemeldingen at fryselager er de mest kompliserte lagerbygningene å oppføre. Høyden byr også på ekstra utfordringer, ifølge prosjektlederen.

Høyt tak for lav temperatur

Gulvet inne i fryselageret må bygges på en spesiell måte, med to lag betong med isolasjonssjikt mellom. Det er også valgt en løsning med vannbåren varme, samt varmekabler i det nederste sjiktet med betong. På den måten blir det dobbel frostsikring, heter det i pressemeldingen.

− Det er ekstremt viktig at vi bygger tett bygg og ivaretar isolasjon på en god måte. Det handler om hvordan bygningskroppen kommer til å oppføre seg med en innvendig temperatur på minus 26 grader, og når det ute kan bli godt over 30 grader om sommeren. Stålet drar seg sammen, og dersom vi ikke har tatt høyde for dette i byggeprosessen og prosjekteringen, vil det kunne oppstå spenninger i bygget som kan føre til lekkasjer, forteller Erik Brekke.

Swisslog leverer innmaten til det høyteknologiske og helautomatiserte fryselageret. I en pressemelding skriver Swisslog at Unil vil oppnå store energibesparelser i det høye fryselageret sammenlignet med tradisjonelle lagre. Det meste av kulden forsvinner ut gjennom taket, og ved å bygge i høyden minimeres denne overflaten.