Partileder Bjørnar Moxnes,hadde onsdag invitert pressen til et sommertreff på Grønland i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Rødt børster støvet av sekstimersdagen

Sekstimersdag for klimaets og kvinnenes skyld. Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener tiden er inne for en større arbeidstidsreform.

Tre hovedoppgjør – altså seks år – mener Rødt det vil ta å gjennomføre reformen. Normalarbeidstiden skal kortes ned med en halv time hver gang. Lønna skal kompenseres fullt ut, men så skal reformen gradvis innebære at arbeidstakerne veksler lønnsvekst med fritid.

– Det bra for klimaet om vi tar ut deler av produktivitetsveksten i mer fritid. Det vil også være bra for kvinnene, som i særlig grad jobber ufrivillig deltid, sier Moxnes.

SV og Miljøpartiet De Grønne har også tatt til orde for en sekstimersreform, i likhet med flere arbeidstakerorganisasjoner. Moxnes mener fordelene er mange – både for samfunnet og den enkelte.

– Det finnes dem som jobber helsa av seg i arbeidslivet. Tempoet er skyhøyt og man havner i tidsklemma. Andre står utenfor arbeidslivet fordi de ikke kan jobbe fulltid. Hvorfor ikke dele mer på arbeidet? Hvis vi senker arbeidstiden, så vil flere få en jobb å gå til, sier han.