Restaurert nesten uten nye materialer

Alliero-selskapet Malermester M. Bratfoss har hatt den krevende jobben med restaurering av Sæterhytten, som nå er tilbakeført i fordums prakt – nesten uten bruk av nye materialer.

Sæterhytten var regjeringens gave til kongeparets 70-årsdager for noen år siden. Trebygningen ble i sin tid reist for Karl Johans sønn Oscar I, i 1851, den gang som flytende badehus for kongelige ved Oscarshall. I 1862 ble den flyttet til Dronningberget, der den har stått siden. Bygget har lenge vært modent for restaurering.

Malermester M. Bratfoss, et selskap i Alliero-gruppen, fikk av Statsbygg det prestisjefylte oppdraget med restaureringen, og har samarbeidet nært med Riksantikvaren og Folkemuseet. Det har vært sterk fokus på bevaring, og på å minimere bruk av nye materialer og løsninger.

– Dette var en omfattende og komplisert totalrehabilitering, sier Tore Rønningen i Malermester M. Bratfoss. – Nok en gang var vi helt avhengig av håndverkernes spisskompetanse, og vår lange erfaring med antikvarisk restaurering av historiske bygg.

Bygget ble plukket helt ned til reisverket fra utsiden og delvis fra innsiden, og deler av grunnen ble fundamentert på nytt. Det ble bygget en ny steinmur under halve bygget, etter først å ha satt opp provisoriske støtter. Taket ble også skiftet. Mur- og blikkarbeider er utført av de respektive avdelingene i Alliero. Malermester Bratfoss har utført omhyggelig restaurering av materialene og krevende overflate- og malerarbeider. Den tilhørende paviljongen er også nøye restaurert.

– På grunn av strenge krav ble alt panel, lister og andre materialer sendt til verkstedet for restaurering. Restaurering av dører og vinduer ble utført på M. Bratfoss’ vindusverksted. Bygget er restaurert med minst mulig bruk av nytt treverk, sier Rønningen.

Nå er Sæterhytten endelig brakt tilbake til sin fordums prakt. Den vil huse forskjellige arrangementer allerede fra mai måned.