Innoasis. Foto: Storebrand Eiendom

Innoasis. Foto: Storebrand Eiendom

Rehabprosjekt vant Storebrand Eiendoms Bærekraftpris

Innoasis, Smedvig Eiendoms rehabiliteringsprosjekt i Stavanger er vinner av Storebrand Eiendoms Bærekraftspris 2023.

Vinneren ble annonsert under Arendalsuka og det er tredje gang prisen deles ut til den aktøren som har strukket seg lengst for en mer bærekraftig eiendomsbransje.

- Her har Smedvig klart å skape gull av gråstein, uttaler juryleder og bærekraftsansvarlig i Storebrand Eiendom, Unn Hofstad i en pressemelding. 

Hun sier at hun er imponert over kreativiteten prosjektet har vist i forvandlingen av et eksisterende bygg som ivaretar fremtidig fleksibilitet, utvikling og bruk av bygget. Her har ombruk stått i fokus, og kloden er spart for store CO2-utslipp.

- Det er blant annet veldig inspirerende å se hvordan prosjektet har tatt vare på og foredlet synlige "arr" i bygget i stedet for å skjule dem bak glatt gips som er det vanlige, forklarer hun.

I juryens begrunnelse skriver de:

"Smedvig Eiendom tildeles Storebrand Eiendoms Bærekraftpris 2023 fordi de har valgt å ta vare på et tilsynelatende "håpløst", utiltalende og ineffektivt betongbygg, og for selve måten de har løst ombruksutfordringen på. De har med kreativitet og stor vilje knadd frem løsninger som bør inspirere en hel bransje til å se muligheter i stedet for begrensninger. Byggets historie er også synlig, i stedet for å sparkle dem bort er "arr" og særegenheter foredlet og bidrar til byggets sjarm. Innovative grep preger både arkitektur og tekniske prosesser, og gir 45 prosent økning i utleieareal samt stor fleksibilitet for fremtidig bruk. Med glasstak og massivtre-dekker som hviler på søyler av bare trestammer, er det skapt et nytt, lyst og svært attraktivt atriumsrom som inviterer til høy grad av sambruk både for leietakere og eksterne. Effektivitet preger både arealutnyttelse og klima- og energistandard. Byggets energimerke har gått fra rød F til grønn A. Summen av tiltak sikrer høy og balansert kvalitet på tvers av alle bærekraftstemaer. Juryen mener at prosjektet er mer enn bare gjennomført godt, dette er et ombruksprosjekt i særklasse."