Digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) vil at 80 prosent av offentlig sektor skal ta i bruk KI innen 2025. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) vil at 80 prosent av offentlig sektor skal ta i bruk KI innen 2025. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Regjeringen vil ha 80 prosent KI innen 2025

Regjeringen har satt som mål at 80 prosent av offentlig sektor skal ta i bruk kunstig intelligens (KI) innen 2025. Urealistisk, mener KI-forsker.

Digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) mener KI er et av kjerneverktøyene for å fornye og forbedre offentlig sektor, skriver NRK.

Målet med 80 prosent KI er at ansatte kun skal fokusere på oppgaver de er spesielt gode til, mens KI tar hånd om de mer rutinepregede oppgavene.

– Vi trenger å frigjøre arbeidskapasitet til det som faktisk er viktig, sier digitaliseringsministeren.

KI er spesielt nyttig innen saksbehandling og helsevesenet. Det kan for eksempel gjøre det mulig å gå gjennom søknader raskere, finne ut om et bein er brukket eller lese MR-bilder tatt av hodet til MS-pasienter.

Å øke bruken av KI til 80 prosent i offentlig sektor på så kort tid er derimot urealistisk, ifølge KI-forsker Lisa Reutter.

– Det er så urealistisk, at jeg nesten må le litt, sier hun til NRK.

I dag brukes KI kun i én av fire statlige virksomheter, som departementer og direktorater.

– Det ser ut som ministeren ikke forstår kompleksiteten i det å lage KI som gagner samfunnet, sier Reutter.

– Men hvis målet er at offentlig sektor skal bruke ChatGPT for å skrive eposter raskere, så kan ministeren nå 80 prosent KI-bruk innen 2025, legger hun til.