Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Regjeringen øker kravet for biodrivstoff

Regjeringen øker kravet til omsetning av biodrivstoff til 24,5 prosent fra nyttår. 9 prosent skal være såkalt avansert biodrivstoff.

Avansert biodrivstoff er laget av for eksempel slakte- og skogavfall og bidrar derfor ikke til avskoging, poengterer klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V). Han får støtte fra Regnskogfondet, som mener det økte kravet betyr at andelen biodrivstoff som kan være palmeolje, blir kraftig redusert.

– Endelig leverer regjeringen på de har lovet å gjøre: Fjerne biodrivstoff med høy avskogingsrisiko. Dette bør gi en endelig slutt på palmeolje i norske drivstofftanker, sier biodrivstoffekspert Nils Hermann Ranum Regnskogfondet til NTB.

De nye kravene gjelder fra og med neste år, da behovet for avansert biodrivstoff vil øke til 347 millioner liter fra 230 millioner liter i fjor.

– Biodrivstoff er et viktig virkemiddel for å få ned utslippene fra veitrafikken. Regjeringen økte kravet til omsetning av biodrivstoff 1. juli i år, og nå skjerper vi kravet ytterligere, sier Rotevatn.