EFTA-domstolen behandler saken onsdag denne uken. Foto: Cornelius Poppe / NTB
EFTA-domstolen behandler saken onsdag denne uken.

– Regjeringen i vikarbyråtrøbbel i Luxembourg

Tolv klienter representert ved advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig har gått direkte til EFTA-domstolen gjennom Oslo tingrett, med erstatningskrav mot staten for det de mener er brudd på innleierestriksjonene som bryter med EØS-avtalen.

Publisert Sist oppdatert

EFTA-domstolen behandler saken onsdag denne uken i Luxembourg.

– Regjeringen er nå i vikarbyråtrøbbel i Luxembourg. Onsdag klokken 10 den 19. juni skal EFTA-domstolen behandle vikarbyråsaken, sier advokat og partner i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, Nicolay Skarning, på telefon fra Luxembourg til Byggeindustrien.

Krever 50 millioner i erstatning fra staten
Sammen med advokatkollega og partner Jon Magne Langseth, representerer han tolv vikarbyråer som saksøker staten, og som har krevd rundt 50 millioner kroner i erstatning som følge av innleierestriksjonene som regjeringen innførte 1. april 2023 med en overgangsordning til 1. juli 2023.

– Mange av de tolv klientfirmaene har leid ut arbeidskraft til bygg- og anleggsbransjen. Dette er en sak som vil få store konsekvenser for regjeringen dersom vi vinner frem i EFTA. Da vil mange hundre vikarbyråer kreve erstatning fra staten. Vi har god tro på at vi vinner denne saken, og at staten ikke kan ignorere en EFTA-dom. I så fall vil Norge få en traktatbruddsak mot seg, sier Skarning.

– Legger frem alle bevis
Den muntlige høringen som skjer i Luxembourg onsdag blir streamet fra klokken 10 på EFTAs nettsider.

Nicolay Skarning i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig. Foto: Marius Lysø
Nicolay Skarning i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig.

– Vi begynner med å legge frem alle argumenter og bevis for at Norge har brutt EØS-avtalen for fri bevegelse av arbeidskraft og tjenester. Dette er en svært viktig sak som gir regjeringen vanskeligheter, mener Skarning.

– Det er Oslo tingrett som avgjør denne saken

Advokat Ida Thue hos Regjeringsadvokaten fører saken på vegne av Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Hun skriver dette i en epost til Byggeindustrien:

– Det er Oslo tingrett som avgjør denne saken, og det vil derfor ikke komme en egen dom fra EFTA-domstolen. Men høringen danner et grunnlag for en rådgivende uttalelse som tingretten har bedt om fra EFTA-domstolen. Staten mener innstrammingene ikke strider mot EØS-retten og at de er en viktig del av regjeringens arbeid med å sikre et arbeidsliv preget av faste og direkte ansettelser. Regjeringen ønsker et høyt beskyttelsesnivå for den norske arbeidsmarkedsmodellen, for arbeidstakerne, og for helse og sikkerhet, skriver Thue.

Powered by Labrador CMS