Kjell Senneset, Prognosesenteret og konsernsjef Jørgen Evensen, Betonmast var gjester i podkast-studio sammen med Byggeindustriens Frode Aga og Arve Brekkhus. Temaet var bransjeutsikter og de 100 største i bygg og anlegg. Foto: Svanhild Blakstad

Podkast: AF spiser innpå Veidekke på 100-største-lista

Med oppkjøpet av Betonmast vil AF Gruppen krype enda nærmere Norges største entreprenør Veidekke. Men fortsatt er det et lite stykke opp til førsteplassen på lista over landets 100 største entreprenører.

I siste utgave av podkasten Byggeplassen er Betonmast-sjef Jørgen Evensen, Prognosesenterets Kjell Senneset og Byggeindustriens sjefredaktør Arve Brekkhus gjester.

Der snakker de om bransjeutsiktene i byggenæringen, samt Byggeindustriens liste over de 100 største entreprenørene i Norge.

Listen, som er presentert i Byggeindustrien nummer 11, er utarbeidet i samarbeid med Prognosesenteret.

Veidekke øverst - som vanlig

Ikke overraskende var det Veidekke som hadde den største omsetningen i 2019 med litt over 38,2 milliarder kroner. På andreplass ligger AF Gruppen med 22,6 milliarder kroner, og Skanska har tredjeplassen med tett under 16 milliarder kroner.

Veidekke har tronet øverst i en årrekke, men med oppkjøpet av Betonmast, som hadde en omsetning på 6,6 milliarder kroner i 2019, vil AF rykke stadig nærmere landets største entreprenør.

– Med et par oppkjøp til av den størrelsen, så kan AF etterhvert begynne å puste Veidekke i nakken, sier bransjenestoren Kjell Senneset i podkasten og får støtte av Byggeindustriens sjefredaktør Arve Brekkhus.

– Tar du bort utenlandsomsetningen fra tallene, så blir avstanden mellom dem enda mindre. Veidekke hadde en utenlandsomsetning på 14 milliarder i 2019, mens AFs var på fire, sier Brekkhus.

– Hele bransjen har økt kraftig i utenlandsomsetning i 2019, supplerer Kjell Senneset.

Betonmast-sjef om fusjonen som sprakk og nytt AF-ekteskap

En av de store endringene på lista fra 2018 til 2019 er at Betonmast og Hæhre og Isachsen Gruppen ikke lenger utgjør BetonmastHæhre.

I studio letter Betonmast-sjef Jørgen Evensen litt på sløret på hva som ikke fungerte i det to år lange Betonmast-Hæhre-ekteskapet, samt hvorfor han tror det ferske ekteskapet med AF vil bli mer robust.

– Vi har noen felles bunnplanker som gjør at vi passer godt sammen. AF har som oss og mange andre vært et gründerselskap, de har et profesjonelt eierskap og de har stort fokus på prosjektene, sikkerhet og inntjening. Det er noe som kjennetegner Betonmast også, selv om vi kanskje har holdt på litt for mye med andre ting også i noen år. Så langt har samarbeidet med AF vært utmerket, sier Jørgen Evensen.

Når det gjelder hva som gikk galt i gigantfusjonen med Hæhre og Isachsen Gruppen, er Evensen litt hemmelighetsfull.

– Kortversjonen av det var at det var ganske store sprik mellom de ulike eiergrupperingene, samt at vi hadde til dels dårlige resultater i deler av bedriften som gjorde at man fant det fornuftig å skille lag slik at det ikke skulle påvirke de ulike fusjonerte enhetene, sier Evensen.

Marginer

Hele podkasten med Evensen, Senneset og Brekkhus finner du her.

Da får du vite mer om hva Jørgen Evensen synes om en margin på 2,4 prosent i Betonmast og hvilke utsikter Prognosesenteret ser for seg for bygg og anlegg fremover.