Oppgitt over møtet med Stoltenberg

Opposisjonen har små forventninger om gjennomslag for sine råd når regjeringen 26. januar legger fram den nye tiltakspakken mot finanskrisen.

- Frp-formann Siv Jensen var oppgitt etter onsdagens krisemøte med regjeringen på Statsministerens kontor.

- De sitter jo bare der og gir ingenting tilbake. Jeg har respekt for at det er en flertallsregjering, men da trenger de ikke å late som om de vil høre på oss, sier Jensen til NTB.

Under møtet fikk opposisjonspartiene frist til torsdag med å komme med skriftlige innspill til tiltak.

- Vi har frist til torsdag, men jeg vet ikke om vi gidder anstrenge oss, sier hun.

- Skuebrød
Venstre-leder Lars Sponheim mener regjeringen har skapt en stor fallhøyde for seg selv.

- Stoltenberg sier han vil ha en dugnad, men jeg har ikke følelsen av at vi blir hørt. Det vil vise seg når pakken legges fram om kontakten har hatt noe for seg, eller om den var har vært et skuebrød, sier Sponheim.

- Regjeringen er interessert og vil lytte. Først når pakken blir lagt fram får vi svar på om det har vært reell dialog, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten.
Han mener regjeringen umulig vil kunne innfri forventningene den selv har skapt til innholdet i tiltakspakken.

- Det vil være mange skuffede mennesker rundt om i landet den 26. januar, sier han.

Høyre-leder Erna Solberg sier opposisjonen ikke fikk noen løfter under møtet, utover å få lov til å sende flere brev til statsministeren.

- Vi vet ingenting om konkrete tiltak eller størrelsen på pakken. Det er ingen forhandlingssituasjon, men de lytter jo til det vi sier. 26. januar får vi høre om de har hørt på oss, sier hun.

- Reell dialog
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier invitasjonen til dialog var alvorlig ment.

- Vi har ikke konkludert når det gjelder omfang eller innretning på tiltakene, og nettopp derfor var det viktig å få opposisjonens innspill. Hadde vi allerede konkludert, ville det ikke ha vært en reell dialog, sier han.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) er noe forundret over kritikken fra opposisjonen.

- Det virker som de var mer sinna på gangen enn i møtet, sier hun.
Stoltenberg understreker at regjeringen og opposisjonen deler mange vurderinger av situasjonen og hva som må gjøres.

- Vi legger ikke opp til at det skal være et helhetlig forhandlet forlik om alle tiltakene, men jeg er trygg på at vi vil kunne vise til resultater av dialogen vi har hatt, sier han.

Opposisjonspartiene har iallfall klare forventninger om å bli hørt på enkelte, for dem sentrale punkter. Høyre ber regjeringen bedre konkurranseevnen til næringslivet, mens Venstre og KrF peker på at tiltakspakken er en gyllen anledning til å innfri klimaforliket og dreie forbruksmønsteret i grønn retning.

- Men pakken må også svare på utfordringene som konkurranseutsatt næringsliv står overfor. Da må man gjøre noe med bedriftsbeskatningen, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten.