Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

OBOS-prisene falt i Oslo

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt 1,7 prosent fra oktober til november.

– Vi må flere år tilbake for å finne et større prisfall i november, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i en pressemelding.

– Et fall i OBOS-prisene i november er derfor ikke overraskende, men det ble sterkere enn vi trodde. Med én renteheving bak oss og flere i vente – i tillegg til høye strømpriser – kan flere ha vært villige til å akseptere en noe lavere pris enn de håpet på for å slippe usikkerheten med å sitte med boligen til over jul, legger hun til.

Monsvold understreker samtidig at de månedlige svingningene må tolkes med varsomhet:

– Når vi ser på prisutviklingen over litt tid, virker boligmarkedet å være i god balanse.

De tolv siste månedene har Oslo-prisene steget 5,3 prosent. Så langt i år er oppgangen 5,1 prosent. På landsbasis gikk OBOS-prisene ned 1,4 prosent i november, mens de er 5,9 prosent opp de tolv siste månedene og opp 5,8 prosent hittil i år.

Det ble omsatt flere OBOS-boliger i november enn normalt for denne måneden. I forhold til i fjor, da det også ble omsatt mange boliger i november, er oppgangen på 5 prosent i Oslo. Kvadratmeterprisen var i november 73 046 kroner i Oslo-området og på landsbasis 63 491 kroner.

Norges Bank satte som ventet opp renten i september, og det er varslet et nytt rentehopp i desember og ytterligere tre neste år.

– Samtidig er det usikkert hvordan smittesituasjonen vil utvikle seg framover. Frykten er nye nedstengninger. Det kan føre til at Norges Bank går mer forsiktig fram enn tidligere signalisert, mener Monsvold i meldingen.

Hun tror vi kan forvente en svak vekst i boligprisene neste år, men mye er usikkert.

– Lavere arbeidsledighet og utsikter til noe høyere reallønnsvekst, kan motvirke et større prisfall som følge av økt rente. På den andre siden kommer usikkerheten rundt utviklingen av pandemien og strømprisene inn.