Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

Nybilsalget kraftig ned så langt i 2022

Nybilsalget er ned 20 prosent så langt i år mot samme periode i fjor. Neste år vil elbilen erstatte bensinbilen som den nest mest solgte bruktbilen, ifølge Naf.

– Selv om bilsalget er kraftig ned fra i fjor så er elbilmarkedet fortsatt glohett. Ventelistene er langt, og elbilen tar raskt innpå bensinbilen som den nest mest solgte bruktbilen etter dieselbilen, sier myndighetskontakt Thor Egil Braadland i Naf i en pressemelding.

Ser en årets sju første måneder under ett, har det blitt solgt omkring 19.000 færre nye biler enn i fjor. 75.726 mot 94.386 biler, noe som tilsvarer en nedgang på 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Samtidig endte salget av nye biler i juli dårlig. 7.247 nye biler ble solgt, mot 10.507 nye biler i samme måned i fjor.

– Nedgangen skyldes leveringsproblemer, blant annet på grunn av krigen i Ukraina, sier Braadland.

Bak nedgangen viser statistikken stor forskjell på biler med og uten forbrenningsmotorer.

– Antall solgte elbiler er faktisk litt høyere i år enn i fjor. Det er så langt i år solgt nesten 60.000 elbiler, mot 55.000 i samme periode i fjor, sier han.

Også bruktmarkedet for elbiler vokser. Så langt i år er det omsatt over 50.000 brukte elbiler, som er en vekst på 43 prosent fra rundt 35.000 biler i fjor.

– Om rundt ett år kommer elbilen til å danke ut bensinbilen som den nest mest solgte bruktbilen etter dieselbilen, mener Braadland.