Øvre Forsland kraftverk, storslått natur møter prisvinnende arkitektur. Foto: Helgeland Kraft

Norsk kraftverk mottok arkitekturpris i New York

Øvre Forsland kraftverk ble hedret med arkitekturpris i New York torsdag kveld.

- Uvirkelig, sier produksjonssjef i Helgeland Kraft, Torkil Nersund og faglig leder Lars Sjøvold i Stein Hamre arkitekter etter prisutdelingen i New York.

- Da vi fikk prisen tenkte jeg at dette var stort. Når vi nå har vært her og ser hvor stort dette er, er det nesten som jeg ikke tror på at vårt lille kraftverk på Helgelandskysten har vunnet frem, sier Torkil Nersund i en pressemelding.

400.000 stemmer
Det var torsdag kveld at Nersund og Løvold mottok pris i New York i forbindelse med prisutdelingen Architizers 2016 A+Awards.

Øvre Forsland kraftverk vant i klassen arkitektur og bærekraft etter en avstemning der rundt 400.000 stemmer fra 100 land ble avgitt.

Øvre Forsland ble sammen med flere andre prisvinnere presentert på storskjerm under gallaen. I tillegg er det også laget bok hvor alle prisvinnerne er presentert. Boken ble lansert under prisutdelingen.

Norges vakreste vannkraftanlegg

Øvre Forsland kraftverk er blitt omtalt som både Norges og verdens vakreste vannkraftanlegg.

Kraftverket utnytter tilgjengelige vannressurser i vassdraget, samtidig som det er lagt til rette for økt friluftsliv gjennom veibygging og rasteplasser.

Øvre Forsland kraftverk ligger i Forslandsdalen, Leirfjord kommune.

Det er Helgeland Kraft som har bygd Øvre Forsland og Stein Hamre arkitektkontor som har designet anlegget.

Produksjon: 33 GWh som tilsvarer strøm til 1700 husstander.