Statsminister Jonas Gahr Støre og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i Praha i oktober. Mandag møtes de igjen i Brussel. Foto: Heiko Junge / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i Praha i oktober. Mandag møtes de igjen i Brussel. Foto: Heiko Junge / NTB

Norge og EU inngår grønn allianse

Norge og EU har formelt inngått en grønn allianse, kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han møtte EU-kommisjonens president Ursula mandag.

Støre og von der Leyen møttes i Brussel mandag i forkant av Nordsjøtoppmøtet i Oostende.

Alliansen med EU skal forsterke samarbeidet mellom Norge og EU på områdene klima, industri og energi, ifølge statsministeren.

– Den grønne alliansen favner bredt, men er samtidig konkret på de mulighetene som ligger her for både Norge og Europa. Flere ting blir konkret nevnt, som for eksempel karbonfangst- og lagring, havvind, hydrogen, kritiske råvarer, batterier og grønn skipsfart. Dette er områder der Norge kan spille en ledende rolle, sier Støre i en pressemelding.

En viljeerklæring

EU og Norge ble i februar i fjor enige om å utvikle en grønn allianse.

– Det er en historisk dag, vil jeg si. Vi inngår nå en samarbeidsavtale med EU på hele feltet som handler om den grønne omstillingen. Vi skal nå klimamålene sammen med EU, og dette er litt om hvordan vi skal gjøre det, sier Støre til TV 2.

Avtalen er ikke bindende. Det er altså ikke noe som forplikter partene juridisk eller økonomisk.

– Det er en viljeerklæring. Det er del av diplomatiet og hvordan man bringer sammen land om klimamål. Vi er helt avhengige av at de og vi følger opp, og at bedriftene våre gjør det, sier Støre til TV 2.

Uenige om olje og gass

– Det viktigste for Norge med en slik avtale er de arbeidsplassene innenfor fornybar industri den kan sikre for Norge de neste årene. Her ligger det viktige muligheter for norsk næringsliv, og regjeringen skal gjøre alt den kan for å tilrettelegge for disse, sier Støre.

Ifølge Energi og klima skulle avtalen ha vært undertegnet på FNs klimatoppmøte i Egypt i november, men dette ble utsatt blant annet fordi Norge og EU ikke ble enige om formuleringer om olje- og gassutvinning i Barentshavet.

Ifølge Dagens Næringsliv er disse formuleringene tatt ut av avtalen.