Nittedal-ordfører Hilde Thorkildsen er tiltalt for grov korrupsjon i forbindelse med en byggesak. Foto: Paul Kleiven / NTB

Nittedals ordfører tiltalt for grov korrupsjon i forbindelse med byggeprosjekt

Nittedals ordfører Hilde Thorkildsen (Ap) er tiltalt for grov korrupsjon av Økokrim i forbindelse med et byggeprosjekt i Hakadal.

Det er også tatt ut tiltale mot en næringsdrivende mann i 40-årene fra Nittedal.

Ifølge tiltalen var ordføreren i Nittedal involvert i kommunens behandling av saker der den næringsdrivende mannen hadde interesser og eierskap, blant annet reguleringen og utviklingen av et nytt boligområde i Bjørnholtlia i Hakadal.

Tiltalen bygger videre på at den næringsdrivende i november 2013 sørget for overføring av 125.000 kroner til et selskap som er deleid av ordføreren. Ordføreren har tidligere drevet to klesbutikker, og pengeoverføringen er knyttet til selskapet som eier disse.

– Økokrim mener pengeoverføringen var uforenlig med ordførervervet, og at det er tale om en utilbørlig fordel som rammes av straffelovens korrupsjonsbestemmelser, sier påtaleansvarlig i saken, førstestatsadvokat Esben Kyhring, i en pressemelding fra Økokrim.

Pågrepet i februar

Den økonomiske forbindelsen mellom den næringsdrivende og ordføreren var ifølge tiltalen også i strid med etiske retningslinjer for ansatte og folkevalgte i Nittedal kommune. Ordføreren skal heller ikke ha informert kommunen om forbindelsen eller tatt opp spørsmål om hvorvidt relasjonen til den næringsdrivende kunne ha betydning for sin egen habilitet.

Hilde Thorkildsen har vært ordfører i Nittedal siden 2011.

Det var i juni i år at siktelsen mot ordføreren ble offentlig kjent, men i et intervju med Romerikes Blad sier Thorkildsen at hun ble pågrepet i sitt hjem 13. februar i år. Ifølge avisen avlyttet Økokrim blant annet ordførerens telefon i januar og februar.

– See you in court

Thorkildsen sier at hun tar tiltalen tungt.

– Nå skal jeg i retten og forsvare meg. See you in court, er det ikke det man sier? Jeg har ikke gjort noe galt, og det kommer jeg til å stå på. Jeg har ikke noen hemmeligheter og lever et helt vanlig liv. Man blir skilt, legger ned og selger en bedrift, og prøver så godt man kan i det livet man har fått tildelt. Mitt liv har i stor grad kun vært familie og politikk. Det er revet i stykker. Nå skal jeg ta det tilbake, sier Thorkildsen.

For tre andre personer som også har vært siktet i saken, er forholdet henlagt etter bevisets stilling.

– Tøft

Hilde Thorkildsens forsvarer, advokat Geir Lippestad, sier til NTB at hun er overrasket over tiltalen.

– Hun er veldig tydelig på at hun ikke har gjort noe galt, og hun har samarbeidet med politiet hele tiden, sier Lippestad.

– Det er tøft for et menneske å stå i en sånn sak. Men hun ser fram til å få belyst sin sak i en domstol, sier han.

Økokrim opplyser til NTB at det foreløpig ikke er klart når saken mot Thorkildsen og hennes medtiltalte vil komme opp for retten, men at den vil bli sendt til beramming i Nedre Romerike tingrett.