Kontormammuten til Aker kan bli revet og gi enda flere boliger på Fornebu. Dronefoto: Trond Joelson

Ni år gammelt Akerbygg på Fornebu kan bli revet

Eier Norwegian Property har et alternativ dersom de ikke finner leietakere til det 56.000 kvadratmeter store kontorbygget; 400 sjønære boliger på tomta kan bli løsningen.  

Det var Budstikka som første meldte at det store kontorbygget kunne bli jevnet med jorden. Det var det få som så for seg da Akerkonsernets hypermoderne kontormammut i Snarøyveien 36 sto ferdig i 2008. Bygget − som består av to omfavnende bygningskropper formet som halvmåneliknende skall − er tegnet av Niels Torp Arkitekter og ble oppført i en totalentreprise av Skanska Norge.

Norwegian Property kjøpte bygget allerede i 2006, og hadde Aker Solutions som leietakere frem til konsernet flyttet inn i Fornebuporten sist sommer. Men oljenedturen har gjort utleiemarkedet for nye leietakere blytungt.

Kontrakter utløper
− En tredel av arealet fraflyttes i november i år, mens leiekontrakten på det meste av bygget går ut i november 2019. Vi jobber primært med muligheten for utleie som kontor, men vi finner nok ikke enbruker som tar hele bygget. Det hadde vært for fantastisk, sier administrerende direktør i Norwegian Property, Svein Hov Skjelle, til Byggeindustrien.

Norwegian Property presenterte de alternative planene sine for Planutvalget i Bærum kommune i forrige uke.

– Hovedsporet vårt er utleie, men vi gjennomførte en idé- og arkitektkonkurranse for eiendommen. MAD Arkitekter hadde de beste løsningene og innspillene, så vi valgte å gå videre med dem, sier Skjelle.

Skissen han presenterte kommunen innebærer cirka 400 leiligheter som vil åpne opp omgivelsene og gi en akse opp til den kommende T-banestasjonen ved Telenorbygget. Et resultat kan bli utadrettede virksomheter og torg ut mot Snarøyveien og store friområder ned mot sjøen. Også en slags kunstig øy kan komme på plass dersom Norwegian Property får det som de vil.

Noe vil bli bevart
− Regner dere eventuelt med å måtte rive hele bygget?

− Den skissen vi presenterte Planutvalget innebærer å bevare kjelleren i dagens bygg. Men at vi så river alt over bakken, og gjenbruker så mye som mulig av materialene i det nye prosjektet, forklarer Skjelle.

− Hvordan var responsen i kommunen?

− Jeg følte det var interesse og at Planutvalget så de kvalitetene som prosjektet innebar, sier Skjelle som legger til at Norwegian Property har lang erfaring i å konvertere det store kontorbygget til et flerbruksbygg, dersom det er interesse.

– Det gjorde vi blant annet med If-bygget på Lysaker, så det skal vi eventuelt få til på en god måte, avslutter han.