FRA PROFF TIL PRIVAT: Nå inntar robotklipperne mange av uterområdene til de større kontorbyggene i Oslo.

Nå tar robotene over her også

De siste årene har tettheten av robotgressklippere i private hager vært sterkt økende. Nå inntar de også proffmarkedet.

På ett av mange uteområder mellom flere store kontorbygg i Oslo instruerer John-Olaf Bogerud fra Viking to gartnere i Vaktmesterkompaniet i hvordan de legger kabelen som avgrenser området robotklipperen skal jobbe i. Etter en drøy time er det lagt flere hundre meter med kabel, og robotklipperen begynner med én gang å kjøre for å sjekke at alt stemmer. Litt senere er den i gang, og har dermed redusert jobben gartnerne trenger å gjøre på området betraktelig.

- De som utfører tjenestene sparer mye tid ved å bruke iMow-klipperne på områder hvor det frem til nå har blitt klippet manuelt. I tillegg er det jo en miljøgevinst i form av mindre utslipp fra bensindrevet utstyr, forteller Bogerud.

Pilotprosjektet til Vaktmesterkompaniet foregår i første omgang på dette området samt noen av Entras eiendommer i hovedstadsområdet. Avdelingsleder Kjetil Flateby i Vaktmesterkompaniet er sikker på at flere kunder vil velge denne løsningen dersom alt går etter planen.

- Vi ser at det er en veldig effektiv løsning som både letter arbeidet for våre ansatte og gir et veldig godt resultat. I tillegg er det etterhvert flere kunder som spør om dette, og vi ønsker alltid å være i forkant og ta i bruk de teknologiene som finnes på markedet. Når vi har fått evaluert dette med tanke på driftsstans og andre potensielle problemer ser vi for oss at dette er noe vi kan levere til veldig mange kunder om relativt kort tid, sier han.

Noen var skeptiske tidligere

Selv om robotgressklipperne har vært på markedet i noen år, er det først nå det profesjonelle markedet begynner å komme på banen.

- Kundene var mer skeptiske tidligere. Da var det mange som bekymret seg for at de kom til å bli stjålet, blant annet. Nå har imidlertid stadig flere tatt i bruk slike klippere hjemme og sett at de fungerer, og markedet begynner å løsne veldig nå, sier Flateby.

Når det gjelder tyverier, er Bogerud i Viking klar på at det ikke er noe problem.

- Løsningen med PIN-kode gjør imidlertid at klipperne blir ubrukelige dersom de stjeles, sier han.

Appen som hører med de mest avanserte iMow-modellene letter også arbeidet for Vaktmesterkompaniet. Ved hjelp av dette systemet kan de følge med på flere robotklippere samtidig, og man vil få beskjed hvis noen av dem stopper eller ikke fungerer som de skal.

I fremtiden vil sannsynligvis flere private med store hager også velge en profesjonell aktør som administrerer klippingen med en robotgressklipper.

- Vaktmesterkompaniet og noen andre selskaper begynner å rulle ut denne løsningen til private hager også. Da har de kontroll på klipperne og sørger for at alt fungerer som det skal, og boligeierne kan nyte en perfekt frisert plen til enhver tid, sier Bogerud.