Museet som driver Ole Bulls kunstnerhjem, advarer om at villaen forfaller. Foto: Svein Hammerstad / NTB scanpix

Museum ber om mer penger for å forhindre at Ole Bulls villa forfaller

Museet som driver Ole Bulls kunstnerhjem, advarer om at villaen forfaller og ber om mer penger for å redde kulturminnet.

Bulls kunstervilla, som ligger på Lysøen i Lysefjorden i Bjørnafjorden kommune, har stått i 147 år og fungerer som et museum. Bull gjorde i sin tid stor suksess både i USA og Europa. Han bodde i villaen fra 1873 til han døde i 1880.

Nå har småkryp, smågnagere, fukt og råte tatt bolig i villaen, som er i ferd med å forfalle, ifølge kunstmuseet Kode.

– Malingen bobler på fasaden, det sprekker og råtner, sier kommunikasjonsdirektør Haakon Thuestad i Kode til NRK. De mener en rehabilitering må skje snarest for å unngå forfall.

Blant tingene som må gjøres, er ny kledning på deler av villaen, i tillegg til at alle vinduer må byttes.

En tilstandsanalyse Multiconsult har gjennomført på oppdrag fra Kode, viser at nødvendig rehabilitering og oppgradering av selve bygningen vil koste minst 20 millioner kroner. Thuestad sier at det vil koste totalt 40 millioner å også rehabilitere gjenstandene inne i bygningen.

Kulturdepartementet sier museet er blant dem som får aller mest av landets 61 departementsfinansierte museer. Ifølge statssekretær Gunhild Berge Stang (V) fikk villaen 3,3 millioner kroner mellom 2009 og 2016.

– Det er selvsagt ikke bra at et viktig kulturminne forfaller. Spørsmålet om statlige midler må vurderes i vanlig budsjettsammenheng. Statsbudsjettet legges fram i oktober, sier Berge Stang.