Illustrasjonsfoto

Mørke skyer over Vestlandet

Nedgangen i oljeindustrien krever motkonjukturtiltak. Nå må vi unngå en repetisjon av 90-tallet da titusener mistet arbeidet i byggenæringen, skriver næringspolitisk redaktør Per Helge Pedersen i denne kommentaren.

Per Helge Pedersen, næringspolitisk redaktør i Byggeindustrien.

Den kritiske utviklingen i oljeindustrien rammer Vestlandet spesielt hardt.

Foreløpig har ikke krisen slått inn i byggenæringen, men dersom det ikke settes inn motkonjunktur raskt, kan situasjonen også i byggenæringen komme ut av kontroll.

Det vil bli kostbart for samfunnet.

Vi må for all del unngå å få samme krisen som på begynnelsen av 1990-årene da 75.000 arbeidstakere mistet jobben i byggenæringen.

Det er nok av oppgaver å ta fatt på, ikke minst innenfor infrastruktur. Men det er også mange store oppgaver som venter på byggsiden. Det entreprenørene merker nå er en dramatisk nedgang i ordrer på nye næringsbygg.

Byggenæringen er vel den næringen som har de beste forutsetninger til å fange opp mange av de fagfolkene som nå mister jobben i oljeindustrien. Næringslivet og myndighetene må samarbeide for å finne de beste tiltakene.

Byggenæringen er også et godt redskap for myndighetene i forhold til den flyktningestrømmen som nå øker dag for dag.

Dette er bakteppet for Vestlandske Bygg- og Anleggsdag som arrangeres på Radisson Blu Hotel Norge i Bergen i dag. Aldri før har det vært samlet så mange mennesker på et slikt arrangement i byggenæringen på Vestlandet. Mer enn 220 mennesker er samlet, og programmet er av høy kvalitet.

bygg.no vil vi utover dagen legge ut flere saker.