Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) utfordrer Jonas Gahr Støre til å komme med viktige olje-avklaringer under LOs olje- og gasskonferanse i Bodø tirsdag. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Lien krever Lofoten-svar fra Støre

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) ber partileder Jonas Gahr Støre avklare Arbeiderpartiets holdning til konsekvensutredning av LoVeSe.

Lien krever et tydelig svar fra Støre i Bodø tirsdag. De er begge talere under LOs olje- og gasskonferanse i Bodø. Det var her sentrale aktører i Industri Energi og Fellesforbundet mandag truet med å melde seg ut av LO og danne eget kartell.

– Fin arena

Tord Lien forventer at Ap-lederen benytter anledningen til å komme med en viktig avklaring.

– LOs egen olje- og gasskonferanse er en fin arena for Jonas hvis han vil rydde unna all usikkerhet som ligger bak dokumentet som ble lagt fram på konferansen mandag. Her kan han avklare at Arbeiderpartiet fortsatt ønsker en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Lien til NTB.

Uro

Han understreker at Arbeiderpartiet raskt må avklare om det er reelt grunnlag for den uroen som brer seg blant de 200.000 fagorganiserte i oljeindustrien. Vil Ap-lederen tillate LO-kongressen å vedta politikk som krever at alle gjenværende olje- og gassressurser utenfor Nord-Norge skal bli liggende for å overholde Parisavtalen.

– Vi regner med at Arbeiderpartiet står fast på at de ønsker en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette har jeg tro på at Jonas klarer å ordne opp i, sier Lien.

Kartell

Olje- og gasskonferansen i Bodø ble langt mer dramatisk enn noen trodde på forhånd da tunge røster fra fagforbundene Industri Energi og Fellesforbundet truet med å gå ut av LO-familien dersom LO-kongressen overkjører industrien.

– Jeg har tillit til at Jonas Gahr Støre klargjør om Ap også er fjernt fra tanker om å la olja ligge under bakken i nord i den tro at det vil «redde» verdens klima. Alt annet vil jo være å si ja til en utvikling som effektivt vil rasere industrien og samtidig øke de globale utslippene av CO2, sier Lien.

Bråket i Bodø representerer nok en opptrapping i striden om resolusjoner på LO-kongressen. Men det er også del i den samme politiske kampen internt i Arbeiderpartiet om hva som skal stå om oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i partiprogrammet som skal utformes før stortingsvalget neste år.

Delt Arbeiderparti

Det kan hende Støre velger ikke å bønnhøre Tord Lien når han skal tale til konferansen tirsdag. Sterke krefter i Arbeiderpartiet vil si nei til konsekvensutredning – som vil endre Arbeiderpartiets Lofoten-politikk. Disse kreftene har nå fått tro på at de kan vinne på landsmøtet til våren.

Arbeiderpartiets ledere har ikke noen tradisjon for å gå inn og kuppe en prosess fram mot et landsmøte. Uansett hvilket syn Støre ville måtte flagge, vil han få kritikk fra deler av partiet.

Arbeiderpartiet er langt på vei delt i to i synet på oljeutvinning. Det er i det lyset at antydningene fra to fagforbund om å bryte ut av LO-familien, må sees. Dette representerer også en utfordring for LO-leder Gerd Kristiansen. Hun står foran både Lien og Støre på talerlisten i Bodø tirsdag.