Daglig leder Olaf Olstad ved Norsk Hyttesenter og Arild Kirkebøen fra Ålhytta konstaterer at hyttesalget blant medlemmene ved hyttesenteret er tilbake til normalen.
Daglig leder Olaf Olstad ved Norsk Hyttesenter og Arild Kirkebøen fra Ålhytta konstaterer at hyttesalget blant medlemmene ved hyttesenteret er tilbake til normalen.

Leveringstiden på nye hytter på vei nedover

Salget av nye hytter var rekordhøyt under pandemien, med økt leveringstid for mange av produsentene som konsekvens. Nå har markedet stabilisert seg på 2018 og 2019-nivå, som betegnes som «normalår».

Det betyr på sikt kortere leveringstid for de som kjøper ny hytte i år, melder Norsk Hyttesenter i en pressemelding.

2021 var et travelt år for medlemsbedriftene av hyttesenteret på Hellerudsletta. Aldri før har det blir signert så mange kontrakter på nye hytter som under pandemien. Det resulterte i økt leveringstid på nøkkelferdige hytter på grunn av kapasitetsutfordringene under pandemien, ifølge meldingen.

– Enkelte leverandører hadde opp mot halvannet års leveringstid på nye hytter. Ingen i bransjen synes det er hyggelig at kundene må vente så lenge for å få oppfylt hyttedrømmen, så det er oppløftende at vi nå ser at leveringstiden går nedover, sier Olaf Olstad, leder ved Norsk Hyttesenter.

Han peker på at nå har etterspørselen roet seg litt etter to unntaksår med pandemi.

– Tempoet er ikke like hektisk som det var for ett år siden. Nå er det mer normale tilstander, og det er bra for både for hytteprodusentene og for kundene. Å kjøpe ny hytte er en lang prosess hvor mange av kundene går flere runder med ulike leverandører, sier Olstad.

5000 hytter er normalen
I 2018 og 2019 ble det gitt igangsettingstillatelse for henholdsvis 5201 og 4897 nye hytter. Det gir et gjennomsnitt på 5049 hytter, noe som bransjen selv betegner som et normalår.

– Vi registrerer at en del aktører kommuniserer for høye tall når det gjelder antall nybygde hytter, helt opp mot 7000 per år. Men da er påbygg og utvidelser tatt med, og det blir ikke riktig. Dette er ikke nye fritidsboliger, men utvidelse av eksisterende hytter eller for eksempel en bod ved siden av den gamle hytta. I et normalår bygges det cirka 5000 nye hytter i Norge, sier Olstad.

Smarte planløsninger selger
Den gjennomsnittlige fritidsboligen som hyttesenterets medlemmer bygger i Norge er 86 kvadratmeter.

– De tradisjonelle hyttene med et moderne uttrykk har ofte de smarteste planløsningene som gir mye hytte for pengene. Ofte er det de store og eksklusive hyttene som løftes frem når hytteutbygging er på dagsorden, men den gjennomsnittlige fritidsboligen er fortsatt relativt nøktern, med et areal på under 90 kvadratmeter og helt normal standard, sier Olstad.

Til sammen 21 hytteleverandører er representert på Norsk Hyttesenter med til sammen 30 hytter i ulike design og størrelser.