Hvorfor får vi så mange konflikter?
Daglig får vi inn en rekke saker og tips til vår redaksjon i Byggeindustrien om konfliktsaker, om rettsaker og om plunder og heft i byggenæringen. Mye av dette burde vært løst før det ble en sak og uten at kostbare advokater ble koplet inn. Mye av det vi ser er et alvorlig og kostbart samfunnsproblem.
Denne artikkelen er over ti år gammel.
Dette går ut over produktiviteten i byggenæringen – og det skaper mange frustrasjoner og mye dårlig stemning mellom aktørene.
Vi ser dette ikke minst i saker hvor offentlige byggherrer er involvert – og særlig da kommunale byggherrer. Der er ofte kunnskapen om entrepriserett og om offentlige anskaffelser mangelfull. Mange kommuner benytter seg av manglende ”ekspertise” både når det gjelder arkitekttjenester, prosjektering, byggeledelse, annen rådgivning og ikke minst når det gjelder advokatbistand. Her svikter det ofte katastrofalt. Problemet er at samme kommune kan bruke de samme ”rådgiverne” i år etter år – fra den ene økonomiske katastrofen til den andre. Hvor er politikerne i kommunen, spør vi.
Ja, selv de store profesjonelle byggherrene trår feil – og ofte velger de entreprisemodeller som etter vårt syn har gått ut på dato. Vi får stadig oversendt dokumenter som byggherrer sender ut i forbindelse med anbud, hvor krav og spesifikasjoner er totalt uforståelige. Ved første øyekast forstår vi at her blir det advokatmat.
Vi fatter ikke at kommunene og alle andre byggherrer ikke i større grad involverer de utførende entreprenører og leverandører på et langt tidligere tidspunkt i en byggeprosess. Nå går utviklingen veldig fort. Nye materialer og nye løsninger kommer på markedet hver dag. Men man trenger ikke å teste ut alt dette i fullskala før man virkelig vet at dette er produkter som holder. Mange av de utførende har god erfaring med byggematerialer og løsninger. Dette er praktikere som kan sitt fag.I tillegg sitter det betydelig faglig og teoretisk kompetanse også i bedriftene.
Det er utrolig mye plunder og heft på mange byggeplasser. Mye kan næringen rydde opp i selv, men vi har også en etablert praksis fra byggherre-siden som ikke er god.
Ingen vet hva dagens praksis egentlig koster det norske samfunnet og landets skattebetalere. Men totalt snakker vi om milliarder av kroner. Når får vi en regjering og et storting som virkelig tar dette problemet på alvor?