Klimadrømmer på Teknisk Museum

Bygg et klimavennlig drømmehus, oppfordrer Teknisk Museum, som inviterer små og store husbyggere til å slippe fantasien løs med tusenvis av legoklosser.

Både lørdag og søndag var det fullt hus oppe under glasstaket på museet ved Frysja. Det ene fantastiske byggverket etter det andre ble høytidelig båret fram til utstillingen i enden av rommet. Her vokser det fram en klimaby hver dag så lenge «legofestivalen» varer, og det er til og med neste helg.

Framtidens bygg

Kanskje var det noen av morgendagens ingeniører, arkitekter og byplanleggere som satt over legoen og pønsket ut lure løsninger. Det er iallfall «baktanken» fra museets side.

– Vi kobler denne festivalen til de andre klimautstillingene våre. Vi vil fokusere på klimavennlig bygg og arkitektur, og håper legobyggingen kan anspore til det, sier kommunikasjonsrådgiver Kahrine Daniloff.

Interessen for klimaproblematikken fra publikum kan de ikke klage på. Museet har økt besøkstallet voldsomt etter at utstillingen Klima X ble åpnet høsten 2007 av statsminister Jens Stoltenberg og fredsprisvinner Rajuan Pachauri. Her kan man faktisk føle klimaendringene på kroppen, og denne utstillingen varer helt til jul i år, så det er ikke for seint å få en litt guffen opplevelse.

Grønt eldorado

– Jeg har laget en vanningsplantasje, her ser du en plantedusj over treet, og så renner vannet ned gjennom de rørene der, og her nede vanner vi blomster, forklarer sju år gamle Fritijof Bjerner over sitt grønne eldorado. Han har tenkt grundig gjennom oppdraget, mens lillebror Hjalmar på fem har tolket oppgaven litt friere og viser fram et fint slott med hest, prinsesse og det hele.

Men det var ikke bare smårollinger som bøyde seg over legoen med rynker i pannen i helgen. Ved et av bordene finner vi tre herrer på rad, godt i gang med klossene. Alle har noe erfaring fra før.

– Men dette er en ny legoverden. Da jeg lekte med lego var det bare små firkanter, nå fins det jo alle slags deler og former. Solcellepanel og mye annet rart, forteller de.

Verkstedet er også åpent hver ettermiddag i uka som kommer