<p>Tananger Losstasjon utenfor Stavanger er et kombinasjonsprosjekt i Accoya og Tricoya. Foto: Fritzøe Engros</p>Foto: Fritzøe EngrosFoto: Fritzøe EngrosFoto: Fritzøe Engros

Internasjonal pris til Tananger Losstasjon

Tananger Losstasjon utenfor Stavanger er kåret til vinnerbidraget i konkurransen mellom beste kombinasjonsprosjekt Accoya/Tricoya i konkurransen «Accoya Awards 2017».

Losstasjonen ligger værhardt til, og huser 15 loser mellom oppdrag i Nordsjøen og langs kysten av Rogaland.

Accoya Awards er en kåring av viktige byggverk verden over. Hele fire norske bidrag med råstoff fra Fritzøe Engros AS ble nominert i kåringen; Tananger Losstasjon, en barnebåt bygget i ubehandlet Tricoya, en luksushytte i Søgne og en spesiell Accoya-dør til Styrhuset Pub i Svolvær. Men det var Tananger Lossasjon som vant den gjeveste prisen for sin kombinasjon mellom Accoya og Tricoya, melder Fritzøe Engros på sin internettside.

Losstasjonen ble opprinnelig bygget i 1974, men tidens tann har skuret og herjet så mye med bygget at det måtte rives i 2017.

Sivilarkitekt Stein Jarle Helgeland i arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke AS har tegnet det nye bygget, er svært glad for utmerkelsen:

– Det er fantastisk inspirerende. Jeg har lenge hatt en spesiell interesse for bærekraftige materialer og Accoya, derfor var det veldig spennende å få være med på utformingen av Tananger Losstasjon. Det spesielle med Accoya er at du ikke trenger å behandle det om du ikke vil. Samtidig får du et trevirke som varer svært lenge. Jeg bruker å si at Accoya tåler å stå ute om natta i Norge, sier Helgeland.