Ingeniører Uten Grenser (IUG) samarbeider med Field Ready Turkiye om å hjelpe jordskjelvrammede i Syria og Tyrkia.
Ingeniører Uten Grenser (IUG) samarbeider med Field Ready Turkiye om å hjelpe jordskjelvrammede i Syria og Tyrkia.

Ingeniører Uten Grenser samler inn støtte for jordskjelvrammede

Ingeniører Uten Grenser (IUG) samler inn penger til hjelpearbeidet i Syria og Tyrkia. Innsamlingsaksjonen har på kort tid engasjert kraftig blant IUG sine medlemmer og følgere på sosiale medier.

Det opplyser Ingeniører Uten Grenser i en pressemelding.

- Engasjementet for å bidra er helt fantastisk. Gjennom tett kontakt med våre ingeniørkollegaer i Field Ready Turkiye, vet vi at alle donasjoner raskt kommer til direkte nytte for mennesker rammet av jordskjelvet, forteller daglig leder i IUG Marianne Nilsen Sturmair i meldingen.

I den tyrkiske organisasjonen Sahaya Hazir, som på engelsk heter Field Ready Turkiye, utvikler ingeniører teknisk utstyr som kan benyttes i felt. Ifølge pressemledingen tok Hvite Hjelmer umiddelbart i bruk "Field Ready Rescue lifting airbags" i evakueringen av mennesker fra sammenraste bygninger i Nordvest-Syria.

Daglig leder Marianne Nilsen Sturmair i Ingeniører Uten Grenser.
Daglig leder Marianne Nilsen Sturmair i Ingeniører Uten Grenser.

Den luftbaserte løftemekanismen er utviklet for å kunne lages lokalt med det som finnes tilgjengelig i krig- og konfliktområder, og kan løfte flere tonn. I samarbeid med Ingeniører Uten Grenser har Field Ready Turkiye siden 2020 arbeidet med utvikling av isolasjonsprodukter av resirkulert plast til bruk for mennesker i sårbare områder, primært internt fordrevne flyktninger i Nord-Syria.

Livredding og basale behov

Nå handler innsatsen om evakuering, livredding og å møte de mest basale behov for mennesker rammet av jordskjelvet. I en koordinert innsats med lokale myndigheter og Røde Halvmåne organiserer og deler nå Field Ready Turkiye ut varme tepper til de mange hjemløse etter jordskjelvkatastrofen.

- Hver eneste krone som samles inn her i Norge går direkte til Field Ready Turkyie og deres innsats på bakken, forteller Marianne Nilsen Sturmair.

IUG jevnlig oppdateringer og vet ifølge meldingen at pengene raskt blir omsatt til å dekke akutte behov.

Vil mobilisere kraftig

- IUGs kjernevirksomhet er knyttet til langsiktig utviklingsarbeid, og vi sender ikke selv ingeniører til akutte kriser og katastrofeområder. Når vi nå mobiliserer støtte for pågående innsats i Sørøst-Tyrkia og Nordvest-Syria, er dette fordi kjenner området godt gjennom vårt flerårige Waste for Warmth prosjekt. Vi har nære kollegaer og en samarbeidspartner som vi vet gjør en fantastisk innsats i denne forferdelige situasjonen, forteller Nilsen Sturmair.

Hun legger til at de ønsker å mobilisere kraftig blant ingeniører, teknologer og støttespillere i næringslivet, og påpeker at NITO allerede har doner 100.000 kroner.

– Vårt håp er at flere sterke aktører blir med på denne ingeniørdugnaden, sier Nilsen Sturmair.