Mattilsynet advarer mot å ta med planter hjem fra utlandet. Noe er lov, blant annet avskårne blomster, som her fra Blomstermarkedet i Amsterdam. (Foto: Svanhild Blakstad)

– Ikke ta med planter fra utlandet!

Mattilsynet advarer mot å ta med seg planter hjem fra ferieturen i utlandet.

Det kan være fristende å ta med seg planter, frukt og grønnsaker hjem fra ferie i utlandet. Faren er at man kan få med seg plantesykdommer og skadedyr på lasset, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

De fleste vet at det er strenge regler for å importere levende dyr til Norge, på grunn av faren for å introdusere rabies og andre dyresykdommer til landet. Færre vet at det også er strenge regler for å ta inn planter, frukt og grønnsaker. Årsaken er at andre land har andre skadegjørere på planter enn vi har her til lands.

Derfor vil Mattilsynet gjennomføre kontroller sammen med Tollvesenet på kaien i Kristiansand også i år.

Det kan være mange fristelser på blomstermarked utenlands, som her i Amsterdam. (Foto: Ole Harald Dale)

–Vi prioriterer å være tilstede på kaien når ferjene kommer inn for å informere reisende om hva som er lov og ikke lov. Vi vil beslaglegge planter som ikke er tillatt å ta inn i Norge, for å hindre at vi får nye plantesykdommer og skadedyr inn i landet, sier Bente Synøve Laland, inspektør ved Mattilsynets Agderkontor. Hun minner om at brunsneglen sannsynligvis kom til Norge med importerte planter.

–Det er nesten umulig å bli kvitt en planteskadegjører hvis den først har kommet inn i landet. Derfor er det så viktig at folk kjenner til risikoen ved å ta med seg planter hjem fra helgeturen i Danmark eller bilferien sørover i Europa, sier Laland.

Dette er lov å ta med
Der er heldigvis lov å ta med seg noe i bagasjen hjem:

5 potteplanter til stua/innebruk (må være produsert i Europa)
25 stk avskårne blomster
3 kg blomsterløk og blomsterknoller
50 porsjonspakninger av hagebruksfrø
10 kg frukt bær og grønnsaker, unntatt poteter

Import krever sunnhetssertifikat
Alle som ønsker å importere planter, og noen typer frukt og grønnsaker, må legge fram sunnhetssertifikat.

Sunnhetssertifikat skal skrives av eksportlandets plantehelsemyndighet, og er et bevis på at plantene har hatt en kontroll før de sendes ut av landet (og at de tilfredsstiller vårt plantehelseregelverk). Også private må skaffe sunnhetssertifikat dersom de ønsker å importere planter fra utlandet.

Les mer om reglene for privat import av planter og frø