Statsminister Stefan Löfven (S) forlater Riksdagen etter mistillitsavstemningen. Foto: NTB / Nils Petter Nilsson / TT NYHETSBYRÅN / NTB
Statsminister Stefan Löfven (S) forlater Riksdagen etter mistillitsavstemningen. Foto: NTB / Nils Petter Nilsson / TT NYHETSBYRÅN / NTB

Historisk mistillit mot Löfven etter boligutleie-forslag

Sveriges regjering er felt i en mistillitsavstemning som har sitt utspring i et forslag om frislipp av priser for boligutleie. Statsminister Stefan Löfven har nå valget mellom å gå av eller skrive ut nyvalg.

Det er første gang noensinne at en svensk statsminister blir stemt ned i en slik avstemning i Riksdagen.

Löfven har varslet en pressekonferanse klokka 11.30, og ifølge Aftonbladets kilder går det mest trolig mot nyvalg.

Sverigedemokraterna fremmet forslaget. I tillegg stemte Vänsterpartiet, Moderaterna og Kristdemokraterna for, av ulike grunner.

Partiene har til sammen 181 av Riksdagens 349 representanter, nøyaktig like mange som stemte ja til mistillit. 109 representanter stemte imot, 51 avsto, mens 8 var fraværende.

– Hovmod

– Vi har havnet i denne situasjonen fordi hovmod og irrasjonalitet er blitt satt over landets stabilitet og den politiske kompromissviljen, sa Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar fra Riksdagens talerstol før mandagens avstemning.

Saken som fikk Vänsterpartiet til å felle en rødgrønn regjering, var en mulig markedsliberalisering av leieprisene på nye boliger.

Dadgostar avviste at det er Vänsterpartiet som har sviktet regjeringen, som består av Socialdemokraterna og Miljöpartiet.

– Det er den sosialdemokratiske regjeringen som har sviktet Vänsterpartiet og det svenske folket. I en slik situasjon er det vårt ansvar, som et parti på lønnsmottakernes og leieboernes side, å gjøre det vi har sagt. Derfor kommer Vänsterpartiet i dag til å stemme for mistillitsforslaget mot statsministeren, sa Dadgostar.

Selv om regjeringen har vært avhengig av Vänsterpartiets støtte i Riksdagen, har partiet ikke hatt noen innflytelse over politikken den fører.

Partiet har tidligere varslet at det kom til å sette en grense hvis det ble aktuelt med en liberalisering av leieprisene.

– Ingen felles idé

Også flere andre partiledere inntok talerstolen for å begrunne sin holdning før avstemmingen.

– Denne regjeringen burde aldri ha tiltrådt, for den bygger ikke på en felles idé eller en gjennomtenkt retning. Den bygger tvert imot på uforenlige løfter og gjensidige trusler, sa Moderaternes leder Ulf Kristersson.

Han ga også sterke signaler om at tiden da Moderaterna ikke ønsket å samarbeide med Sverigedemokraterna, er slutt.

Löfvens mindretallsregjering har vært avhengig av støtte fra de to sentrumspartiene Liberalerna og Centerpartiet, samt Vänsterpartiet, SVs søsterparti i Sverige.

Frislipp av utleie

Centerpartiets leder Annie Lööf er kritisk til Vänsterpartiets leder.

– Vi tilbød henne en løsning, men tross dette valgte hun å alliere seg med Sverigedemokraterna. Nå hviler det et tungt ansvar på hennes skuldre for veien framover, sier Lööf.

Det er Centerpartiet som har ønsket å fristille utleieprisene på nye boliger, noe som vil bety slutten på et system som i flere tiår har sikret leietakere priser ut fra boligens bruksverdi, ikke markedsverdi.

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson sier han er glad for at partiets mistillitsforslag gikk gjennom.

– Det føltes ekstra bra. Denne gangen gikk det veien, det er vi glade for, sier Åkesson, som håper på en ny borgerlig regjering.