Prosjekt "Krona" i Kungsbacka. Illustrasjon: SoulProsjekt "Krona" i Kungsbacka. Illustrasjon: SoulProsjekt "Krona" i Kungsbacka. Illustrasjon: SoulProsjekt "Krona" i Kungsbacka. Illustrasjon: SoulProsjekt "Krona" i Kungsbacka. Illustrasjon: Soul

Hille Melbye vant stort, svensk arkitektoppdrag

Hille Melbye Arkitekter har vunnet oppdraget med å tegne den nye arenaen «Krona» i Kungsbacka, sammen med svenske Semrén & Månsson Arkitekter og dansk-svenske Mareld Landskapsarkitekter.

Oppdragsgiver er Kungsbacka kommune, som ligger sør for Gøteborg. Prosjektet har et investeringsbudsjett på 550 millioner svenske kroner, og bygget skal etter planen stå ferdig i 2027.

– Dette er et stort og viktig oppdrag for oss, i en del av Sverige som er i stor utvikling. Vi har jobbet grundig med et forslag som skal vekke interesse og nysgjerrighet, og har jobbet med å utvikle området med tanke på mennesker, miljø og natur, for å lage en attraktiv destinasjon for både innbyggere og besøkende, sier Robin Rakke, hovedarkitekt i Hille Melbye Arkitekter og arenaekspert, i en pressemelding.

Rakke har tidligere jobbet med blant annet nye Jordal Amfi, Uppsala Arena, og i disse dager med nye Nadderud Stadion og idrettspark.

– Gjennom en intensiv konkurranseprosess har vi hatt et svært godt samarbeid med de andre, skandinaviske kontorene, og jobbet etter en felles visjon. Sammen har vi kommet frem til et forslag som virkelig vil gi en tydelig identitet for byen, og som vi er stolte av å ha skapt. Nå gleder vi oss til fortsettelsen, sier Rakke i meldingen.

Anlegget har et totalareal på over 20.000 kvadratmeter. Halvparten av disse er kommersielle arealer i tilknytning til arenaen. Det planlegges en hovedarena som har kapasitet til å ta imot 3.500 tilskuere ved konserter, og 2.500 ved idrettsarrangementer. Fotballstadionet, som er integrert, har kapasitet til 1.000 tilskuere, og det skal være mulig å utvide til 3.000 tilskuerplasser.

Ifølge pressemeldingen skal de kommersielle arealene inneholde idrettstorg, restauranter, treningsstudio, klatrevegg, kontorer, takhager og lokaler til ulike foreninger.

Området har i dag blant annet svømmehall, hockeyarena, skatepark, aktivitetspark og flere fotballbaner, men man har savnet kapasitet til større arrangementer.