De seks vinnerne av Norsk Lyspris 2020. Foto: LyskulturUniversitetsmuseet i Bergen – Naturhistorisk Museum. Foto: LyskulturFarrisbrua. Foto: LyskulturVault tak & vegg. Foto: LyskulturSandvika-lykt. Foto: LyskulturStavanger Lysplan. Foto: LyskulturNordisk lys og fargebruk i cellekontor – Bacheloroppgave. Foto: Lyskultur

Her er vinnerne av Norsk Lyspris 2020

Universitetsmuseet i Bergen - Naturhistorisk Museum, Farrisbrua, Vault tak & vegg, Sandvika-lykta, Stavanger Lysplan og Nordisk lys og fargebruk i cellekontor - Bacheloroppgave Lysdesign er vinnerne av Norsk Lyspris 2020.

Norsk Lyspris er en hedersutmerkelse for lysdesign og belysningsprodukter i Norge, og deles ut årlig i regi av den ideelle organisasjonen Lyskultur.

Vinnerne av Norsk Lyspris 2020 ble kåret under Lysets Dag på DOGA 11. november i Oslo av konferansier Olli Wermskog. Kåringen ble streamet live.

- Spennvidden er stor og vinnerne inkluderer historiske bygninger, broer, byplaner og bacheloroppgaver og omfatter lysdesign, produkter og lysinstallasjoner, fra anerkjente aktører til unge talenter, heter det i en pressemleding fra Lyskultur.

Her er alle vinnere av Norsk Lyspris 2020:

* Beste innendørsprosjekt – Universitetsmuseet i Bergen – Naturhistorisk Museum.
Juryens begrunnelse: "Belysningen i Universitetsmuseet i Bergen er utsøkt utført og skreddersydd til et svært komplekst og detaljert utstillingsprosjekt hvor belysningen til enhver tid bidrar til å fortelle historien om bygget og gjenstandene. Belysningskonseptet er utviklet individuelt til hvert enkelt rom. Bruken av lys og skygge gjør gjenstandene levende. Noen av lyseffektene er også synlig utenfra og gir fine skyggedannelser og blikkfang på utsiden. Måten belysningsprinsippet ble skapt assosieres med dagslys – der den almene belysningen er blålig og det direkte lyset mot objektene er varmere. Løsningen fremstår nyskapende, inspirerende og som et eksempel til etterfølgelse."

Fakta:
Eier: Universitetet i Bergen /Statsbygg
Oppdragsgiver/leietaker: Universitetet i Bergen /Statsbygg
Lysdesign: Martin Holmberg, COWI / Nikolaj Birkelund – For The Love Of Light / Paul Amble-Designated
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): SWECO Bergen
Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: Christian Ebbesen-Arkitektskap, B+B Arkitekter, Schelderup & Gram Arkitekter, Lars Holm
Leverandører: BRIGHT, ERCO, Rebel Light, Luminator, Fagerhult, Frizen Belysning, iGuzzini, IFØ, Nortronic
Installatør: Frøland & Noss

* Beste utendørsprosjekt – Farrisbrua
Juryens begrunnelse:"Belysningen av farrisbrua er utført raffinert og elegant, basert på et overbevisende grep om omdannelse av en tredimensjonal form til et todimensjonalt uttrykk. Belysningen er solid og presist utført i et område med kompleks veigeometri med liten feilmargin. God kontrast mellom kald belysning på yttersiden og de varme mellomrommene mellom søylene skaper også følelse av trygghet. Brua er subtilt lyssatt og fremstår nesten som et selvlysende element og et tiltalende landemerke. Lysstyringen tar hensyn til omgivelsene med slukking på nattetid."

Fakta:
Eier: Statens vegvesen
Oppdragsgiver/leietaker: Statens vegvesen
Lysdesign: Rambøll Norge AS
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Rambøll Norge AS
Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: L2 Arkitekter
Leverandører: Studio Due (Luminator), SILL (Luminator), GVA Lighting (Rebel light), Helvar (Vanpee)
Installatør: VVB Nordic og SET elektro

* Beste produkt eller teknisk løsning – Vault tak & vegg
Juryens begrunnelse:
"De beste produktene løser komplekse utfordringer med en tilsynelatende enkelhet. Det geniale koblingssystemet som introduseres med Vault tak & vegg gjør lysarmaturer til et legosett som med letthet kan konfigureres til komplekse geometriske former. Vault er en lekker og estetisk løsning; og har en iboende allsidighet som gjør den både innovativ og meget anvendelig. Vault-systemet har en selvforklarende enkelhet med skalerbarhet og fleksibilitet, god funksjonalitet og praktisk innfesting. Juryen ser et stort potensial for å utvide byggesettet i fremtiden med et bredt utvalg armaturer som kan kobles til byggeklossene."

Fakta:
Eier: Ateljé Lyktan
Lysdesign: Fourmation

* Beste spesialdesignet produkt til prosjekt – Sandvika-lykta
Juryens begrunnelse:
"Bærum Kommune har trykket Sandvika-lykta til sitt bryst og ser hvilken verdi lys- og materialkvalitet kan tilføre et byrom med tanke på atmosfære og identitet. Her har teamet klart å skape en ny identitet med en vakker og nytenkende armaturserie som vi ikke har sett før. Belysningen animerer elvepromenaden der det funklende lyset møter elvespeilet. Med en tidløs design basert på bruk av tredimensjonale rektangulære former kombinerer lykten det dekorative og vakre med funksjonell belysning. Juryen mener at en ny klassiker er født med Sandvika-lykta."

Fakta:
Eier: Bærum kommune
Lysdesign: Zenisk AS
Leverandører: Hadeland Glassverk
Installatør: Nettservice Ringerike

* Åpen klasse – Stavanger lysplan
Juryens begrunnelse: "Stavanger lysplan er et eksempel på en meget profesjonell utforming av en lysplan. Den har på mesterlig vis analysert og strukturert et komplekst prosjektområde. Planen har fanget karakteren til de ulike bydelene av Stavanger sentrum i en lysplan som peker ut en strategisk retning for byens belysning i de fremtidige år. Dette fremstår nærmest som en lærebok i lysplan som alle byer trenger og viser hvordan en kan tenke strategisk med lys og legge en plan som er stedsriktig, funksjonell og gjennomførbar. Stavanger lysplan er et godt eksempel til etterfølgelse."

Fakta:
Eier: Stavanger kommune
Oppdragsgiver/leietaker: Stavanger kommune
Lysdesign: Zenisk AS


* UNG – Nordisk lys og fargebruk i cellekontor – Bacheloroppgave Lysdesign
Juryens begrunnelse:
"Dette er en eksperiment-studie i belysning med fokus på overflatefarger. Undersøkelse av preferanser for og betydningen av veggens farge representerer et aktuelt og veldig interessant tema. Farger på arbeidsplassen trenger lys, mens de igjen «farger» lyset som blir interreflektert i rommet. Refleksjonsgraden av lyset i rommet er avhengig av fargevalget. Det er flott at lysdesignere inkluderer arkitektoniske elementer som vegger og tak i sine betraktninger, ikke bare i form av refleksjonsfaktorer, men de går i dybden på innvirkning av ulike farger og fargenyanser på dagslysbelysning og i forhold til krav i byggeforskrifter."

Fakta:
Eiere: Tuva Kristin Amundsen Bruun, Malene Borghild Helgeland, Vilde Halvorsen Skilbred

- Norsk Lyspris har de siste årene opplevd en eksplosiv økning i antall søknader, og juryens vurdering av søknadene resulterte tidligere i høst i 16 nominerte. Onsdag kveld ble det kåret seks vinnere og utdelt ti diplomer, skriver de i meldingen.

En av vinnerne kan også bli nominert til Nordisk Lyspris, som arrangeres av belysningsorganisasjoner i Sverige, Danmark, Norge, Finland og Island.