Foto: Norcem
Foto: Norcem

HAB skal utføre civil-arbeidene for karbonfangstanlegg i Brevik

Det bli nå oppstart av grunn- og betongarbeider for karbonfangstanlegget ved Norcems fabrikk i Brevik.

HAB Construction AS har startet civil-arbeidene for karbonfangstanlegget ved Norcems Sementfabrikk i Brevik.

–Anlegget vil være en avgjørende del av Norcems visjon om å ha nullutslipp fra sine betongprodukter innen 2030. Fabrikken i Brevik blir verdens første sementfabrikk med fullskala karbonfangst, heter det i en pressemelding.

Norcem har ansvaret for fangst av CO2 fra sin fabrikk. Teknologien er utviklet hos Aker Solutions og senere Aker Carbon Capture. Karbonfangst-teknologien er testet i samarbeid med Norcem på fabrikken i Brevik.

– Testene og erfaringene har vært vellykkede, skriver partene.

Prosjektet er delt i flere entrepriser, hvorav HAB skal stå for utførelse av civil-arbeidene, som blant annet omfatter etablering av flere nye plasstøpte betongkonstruksjoner på peler, omfattende og tunge stålkonstruksjoner, kabel- og rørtraseer, kledning og taktekking.

– Karbonfangst-prosjektet er et viktig prosjekt for bygg- og anleggsbransjen og vi er svært stolte og ydmyke over å få ta del i dette, og takker Norcem for tilliten. Prosjektet vil være viktig for å redusere klimagassutslippene fra betongen, sier Christian Tanum, administrerende direktør i HAB Construction AS i meldingen.

Kontrakten mellom HAB og Norcem ble signert i april og skal ferdigstilles i juni 2023. Kontraktssummen på prosjektet er cirka 170 millioner kroner eks. mva.