Hageavfall kan brytes ned til jord og gi næring til nytt liv i hagen.

Gjør hageavfallet om til kompost

Det er ikke nødvendig å kjøre bort løv og kvist om høsten. Her får du tipsene du trenger for å lære deg å kompostere.

Kompostering av hageavfall kan ta flere år, avhengig av hvor grovt avfallet er. Den ferdige komposten er svært nyttig å ha for hagen for tilføring av næring, gjøre jorda mindre sur, mer tørkesterk og gjøre plantene mer motstandsdyktige mot sykdommer, ifølge en pressemelding fra Andreas Stihl, som blant annet leverer kompostkverner.

Les også: Lag kompost også om høsten

Markedssjef Pål Virik Nilsen kan mye om kompostering og deler her sine tips for å lykkes med kompostering i din hage.

1. Kjøp riktig kompostkvern
Kompostkverner bearbeider alt naturlig hageavfall som greiner, kvister eller gressavklipp. Hardt tre kuttes opp, og mykt organisk materiale og løv kvernes. Dermed får du det beste grunnlaget for produksjon av verdifull kompost og kvernet materiale som lar hagen komme fullt til sin rett.

Det finnes forskjellige kompostkverner. Enten har de kniver som kutter materialet eller valser. Kompostkverner som kutter har roterende kniver som kutter over trevirket i små biter. Noen modeller har også kniver med egg på begge sider, slik at de kan snus når de er blitt sløve. Andre kverner modeller knuser grener og kvister som mates i trakteren med en roterende valse.
De fleste kompostkverner bråker en del. De som kverner greinene med valse bråker mindre enn de med kniver. Knivene trenger å slipes med jevne mellomrom, valsene er stort sett vedlikeholdsfrie. Med kniver får du finere fliser, bedre egnet for rask kompostering.

Det finnes to klasser, bensin og elektrisk. Felles for alle kvernene som går på elektrisitet, er at de har et relativt stort strømforbruk. Husk også at en skjøteledning gir spenningsfall, og det kan gjøre at kvernen ikke fungerer optimalt.

2. Start med grovt strø
Grovt strø, som grovt oppskårede kvister, lyng og bark kan være lurt å ha i bunnen av komposten. Man kan også bruke grove lecakuler.

3. Ha tørt strø øverst
Såkalt tørt strø kan kjøpes, men du kan også lage det selv. Med en kompostkvern kan man kverne kvister til tørt strø. Man kan også bruke jord på toppen.

4. Sørg for riktig blanding
Den riktige sammensetningen avgjør hastigheten for forråtnelsesprosessen og kvaliteten på komposten. Man skal aldri la det hope seg opp med like materialrester og forsøke å blande "grønne" surstoffholdige materialer med "brune" karbonholdige planterester. Grønne planterester inneholder nitrogen som for eksempel pryd- og nytteplanter, visne blomster og nedfallsfrukt. Man kan også bruke gamle matvarer som fruktskall, eggeskall og brød. Brune planterester er for eksempel små greiner fra trær, busker og hekker. Husk å hakke det opp i kompostkvernen.

5. Ha et møkkagreip lett tilgjengelig
Bruk møkkagreipen til å blande inn for eksempel matvarer med resten av komposten.

6. Kutt opp løvet
Bruker man en Viking gressklipper med oppsamler blir løvet kuttet opp i mindre biter og blandingen er klar for komposten. Hvis man raker opp løvet må dette kuttes i kompostkvernen, blandes med gressavfall og kastes i komposten.

7. Ikke for mye gress
Grønt gress har et høyt vanninnhold og kan føre til at kompostprosessen stopper opp om det tilføres for store mengder. Vått gress i store mengder bør derfor unngås, og husk å blande gresset med tørt strø.

8. Påfylling bør skje kontinuerlig
For at prosessen skal ha best mulige "arbeidsforhold", bør påfyll skje et par ganger i uken.

Etter en uke eller to vil temperaturen i beholderen stige jevnt. Etter hvert påfyll kan temperaturen nå ca. 40 grader. Stopper tilførselen av avfall vil temperaturen langsomt fortsetter å synke. Man kan for eksempel ved hjelp av et steketermometer enkelt følge temperatur- utviklingen i beholderen.

9. Unngå vond lukt
For stort vanninnhold fører til dårlig lufting og gir ofte dårlig lukt. For å unngå dårlig lukt må minst 25% av avfallet i beholderen være tørt strø.

10. Dekk til komposten ved mye regn
Komposten bør stå et skyggefullt sted, og regner det mye er det smart å dekke til komposten så den ikke blir for våt.

Nye kompostkverner
Viking har nå lansert de nye elektriske kompostkvernene GE135 L og GE 140 L. Ifølge pressemeldingen er disse både sterke og stillegående, og passer perfekt for å kutte opp harde materialer. Dessuten er de utformet slik at det du har kuttet opp havner rett i en praktisk plastboks.

Begge kvernene har valser som effektivt kutter opp grener med opp til 4 cm i diameter. Maskinene har en åpning formet som et kløverblad, noe som gjør det lett å mate maskinen med ulike typer grener.

Ettersom materialet ikke blir kuttet opp på tradisjonell måte, men knust og redusert til fiber, gjør dette at kompostkvernen er langt mer støysvak enn tradisjonelle kverner.

Og skulle en gren sitte litt på tvers har begge kvernene et revers gir for å skyve grenene litt opp igjen, slik at man kan prøve på nytt.

- Begge kompostkvernene har en 40 liters gjennomsiktig beholder som er svært praktisk, og man kan også klappe de sammen så de tar mindre plass ved lagring, sier Pål Virik Nilsen.