Foto: Fredensborg Fritid
Foto: Fredensborg Fritid

Fredensborg Fritid satser stort på Tyin Filefjell - har inngått avtale med 25 grunneiere

25 grunneiere inngår storavtale med Frendensborg Fritid om utvikling av Tyin-Filefjell-området. Avtalen omfatter et område på 49.000 mål.

Tyin Filefjell ligger i Vang i Valdres, ved foten av Jotunheimen Nasjonalpark og på skillet mellom Øst- og Vestlandet. Avtalen gir Fredensborg Fritid en eksklusiv mulighet til en helhetlig videreutvikling av destinasjonen.

– Tyin Filefjell er kjent for sin vakre natur og beliggenheten er eksepsjonell med sine tre bratte fjellsider og helårsopplevelser i Jotunheimen rett utenfor dørstokken. Vi har et veldig langsiktig perspektiv på investeringen, tilnærmet evighetsperspektiv, noe som skiller ossfra andre destinasjonsutviklere. Dette gir oss mulighet til en helhetlig utvikling av området, helt i tråd med vårt mål om å skape fantastiske fritidsopplevelser – på lag med lokalsamfunnene, sier Håkon Semb-Arnstorp, administrerende direktør i Fredensborg Fritid i en pressemelding.

I dagens kommunedelplan er det tilrettelagt for 1.600 mål med nye hytter, leiligheter og varme senger, i tillegg til aktivitetsinfrastruktur, alpinarealer og arealer til restauranter og næringsdrivende.

– Utviklingen vil skje etappevis, og avtalen innebærer også at Fredensborg Fritid overtar og videreutvikler sentrale nærings- og aktivitetsfunksjoner i området som Filefjellstuene, Tyin Aktiv, Skisenteret og Tyinkrysset Fjellstue, heter det i meldingen.

Asgrim Opdal og Torstein Grøv er grunneiere og styreledere i hvert sitt grunneierlag på Tyin Filefjell.

– Vi er glade for at Fredensborg Fritid vil bygge opp igjen den historiske reiselivsdestinasjonen som Tyin Filefjell en gang var. Det er positivt at vi skaper nye arbeidsplasser og fremtidstro i kommunen, slik at det også på sikt blir mulig å bo og leve her i bygda. Denne utviklingen vil være særs viktig for at vi skal kunne bevare barnehage, skole og næringsliv i fremtiden, og vil bidra positivt til nabokommuner som Årdal, Lærdal og resten av Valdres, sier de to grunneierne i en kommentar.

Håkon Arnstorp i Fredensborg Fritid berømmer samtidig kommunens engasjement og tilrettelegging for prosjektet.

– At kommunen er så delaktig i utviklingen og viser helhetsforståelsen som dette prosjektet krever, gjør at vi sammen kan revitalisere Tyin Filefjell og igjen gjøre dette til en av Norges fremste helårs fjelldestinasjoner, mener han.

Kommuneplanen legger vekt på at området skal ha en bærekraftig og helhetlig utvikling hvor man skal ta hensyn til eksisterende fritidsboliger, etablerte løyper og nedfarter.

– Skal man styrke utviklingen med fokus på bærekraft, øke aktiviteten og bedre tilbudet, må man ha en profesjonell aktør med langsiktig perspektiv, planmessig kompetanse, økonomisk ryggrad og med gjennomføringsevne. Samtidig må vedkommende sette seg godt inn i historien, bli kjent med området og ikke minst med alle grunneiere og etablerte virksomheter i området. Derfor er det en glede at det nå er klart at Fredensborg Fritid har inngått avtale med grunneiere, utviklingsselskap og bedrifter på Tyinkrysset/Filefjell, sier ordfører i Vang kommune, Vidar Eltun.