Første for Norcem på 35 år

Det er slett ikke hverdagskost at det blir åpnet nye sementterminaler i Norge. Sist Norcem åpnet en sementterminal var i Alta for hele 35 år siden.

Det var derfor en sjelden begivenhet da Norcem kunne invitere til åpning av deres nye sementterminal i Risavika like utenfor Stavanger.

Hovedårsaken til flyttingen skal være at den gamle terminalen nå sto midt i et tett befolket område. Da de ble etablert for mange tiår siden sto den helt øde – langt fra det meste. Det sier litt om den raske samfunnsendringen med den enorme tilflyttingen i og rundt de store byene i landet.

Sement- og betongbransjen hadde tidligere et noe frynsete rykte når det gjaldt å ha det pent og skikkelig rundt sine siloer og betongstasjoner. Dette har bedret seg betydelig de senere årene. Betongstasjonene har nærmest vært gjennom en revolusjon. Den nye sementterminalen til Norcem er også blitt et virkelig flott anlegg – med en spennende utforming.

Sannsynligvis vil vi måtte vente langt kortere tid enn 35 år før vi får se den neste sementterminalen åpnes av en sementleverandør i Norge.

Nettopp sementleveransene er en god indikator på hvordan det faktisk står til i byggenæringen om dagen. Sement- og betongmarkedet er stabilt godt. Vi er ikke tilbake til toppårene, men i forhold til de aller fleste land i verden er det fortsatt mye betong som støpes rundt om i Norge - ikke minst på mange av de store anleggsprosjektene. De er både mye å glede seg over og mye å se frem til de nærmeste årene.