Paris forbyr fra og med fredag bruk av elsparkesykler fra utleieselskap. Illustrasjonsfoto: Geir Olsen / NTB
Paris forbyr fra og med fredag bruk av elsparkesykler fra utleieselskap. Illustrasjonsfoto: Geir Olsen / NTB

Forbud mot elsparkesykler i Paris

Fredag trer det varslede forbudet mot elsparkesykler fra utleieselskap i kraft i Paris, som blir første hovedstad i Europa til å innføre et slikt forbud.

Nesten 90 prosent stemte i en folkeavstemning i april for å forby bruk av elsparkesykler fra utleiere i Paris, noe som ble feiret som en seier for ordfører Anne Hidalgo som har lovet mer direkte demokrati.

Oppmøtet var rett nok bare 7,5 prosent, og ivrige brukere er sterkt kritisk til forbudet som nå trer i kraft.

Forbudet gjelder bare elsparkesykler som er til leie og vil dermed ikke ramme dem som har gått til innkjøp av egne elsparkesykler.

Tier, Lime og Dott har hatt 15.000 elsparkesykler til utleie i Paris, og disse ble ifølge dem benyttet av 400.000 mennesker i fjor.

Mange fotgjengere og andre trafikanter har uttrykt irritasjon over elsparkesykler etter å ha opplevde farefulle situasjoner på trange fortau og i gater og lyskryss.

Bare i juli i år omkom ti mennesker i ulykker med elsparkesykkel i Frankrike, viser tall fra myndighetene.

Hjelm er ikke påbudt ved bruk av elsparkesykkel i Frankrike, noe landets trafikksikkerhetssjef Florence Guillaume nylig på det sterkeste oppfordret til.

Norge skjerpet i fjor reglene for bruk av elsparkesykkel ved å innføre promillegrense og p bud om hjelm for barn under 15 år.

I en landsdekkende spørreundersøkelse utført av YouGov for forsikringsselskapet If i sommer gikk 29 prosent av de spurte inn for totalforbud mot elsparkesykkel. 22 prosent av de spurte var usikre, mens 49 prosent var imot.