Melby Snekker-veksted i Eide med eget trappe-studio

Et trappestudio er siste trinn på virksomheten til et travelt Melby Snekkerveksted i Eide på Nordmøre. Melby Snekkerveksted har brukt rundt fem millioner kroner på studioet, skriver Tidens Krav.

Bygget er tegnet av arkitektfirmaet Solem Hartmann, etter innspill fra brødrene Melby. Trappestudioet, som er oppført i tilknytning til trappefabrikken, har i dag 12 forskjellige trappevarianter i full målestokk. Det gir en mulighet til å oppleve trappene slik de faktisk ser ut ferdig bygd, i motsetning til å studere en katalog eller se en miniatyrmodell.

Ifølge brødrene Melby er det ingen tilsvarende trappestudioer i Norge. I Tyskland finnes det flere, men i Norge har det vært mest vanlig å vise kundene mindre modeller: tre-fire trappetrinn, men aldri hele trappa.

Tommy Sætre, som er de ansattes representant i styret, forteller at bygget er et skikkelig løft for bedriften. Det vil ha en funksjon både innad i bedriften og ut mot markedet.

- Nå kan vi vise nye ansatte under opplæring hvor de enkelte delene skal være og hvordan de blir satt sammen, sier Sætre.

Men den kanskje viktigste funksjonen er den som er rettet mot markedet.

- Kundene kan komme hit og få se trappa slik den faktisk er, ikke bare få en anbefaling, sier Sætre.

Melby Snekkerverksted har siden 1986 spesialisert seg på å utvikle og bygge trapper etter tradisjonelle metoder. De siste årene har Eide-bedriften samarbeidet med industridesigner Synne Dragsund Litlere i Inventas. Resultatet av dette samarbeidet ble presentert i forbindelse med åpningen fredag.

Det har blitt en spennende, innovativ trapp hvor det er benyttet formpresset treverk i trinnene. Trappa i utstillingen er presset i valnøtt og bøk. Dette gir gode kontraster, og får frem formspråket i produktet.

- Vi møtte litt skepsis underveis, men opplever at alle er godt fornøyde med resultatet, sier Litlere.

Br. Røsand AS i Averøy har bygget studioet.