Bygger lærebok-bad

Det slurves for mye ved bygging og oppussing av bad, mener Fagrådet for våtrom (FFV). Nå rehabiliterer rørleggerkjeden Varme & Bad et bad for lærebøkene.

- Det finnes klare regler for hvordan bad skal bygges, men det er dessverre ingen selvfølge at fagfolk følger Byggebransjens våtromsnorm (BVN), sier rørleggermester Ben Schreier i Varme & Bad Nore VVS.

BVN er en frivillig, og ikke lovpålagt norm, som det ikke er direkte straffbart å la være å bruke.

Resultatet viser seg ofte i kostbare vannskader på grunn av mangelfull planlegging og dårlig arbeid, gjerne kombinert med feil bruk av materialer.

I Oslo totalrenoveres nå et baderom av rørleggerkjeden Varme & Bad, og badet skal brukes av FFV som dokumentasjon på hvordan man skal pusse opp bad etter BVN.

Under en konkurranse på messen Bygg Reis Deg i fjor, vant en Oslo-familie en rørlegger for en dag. Det har nå blitt til en totalrenovering av badet, med et team håndverkere under ledelse av Varme & Bad Nore VVS.

Denne bedriften har tatt kurs, og er Godkjent bedrift i BVN av Fagrådet for våtrom.

- Folk flest stoler på at rørleggeren vet hva han gjør, men mange norske rørleggerbedrifter er ikke oppdatert i BVN. Nå håper vi flere rørleggerbedrifter og andre håndverkere bruker litt ressurser på å ta våre kurs, som gir rett til å kalle seg Godkjent bedrift, sier daglig leder Lars Gulbrandsen i FFV.

Forsikring en utfordring

Kjeden Varme & Bad oppfordrer sine medlemsbedrifter til å oppdatere seg for å sikre vanntette bad.

- Rørleggere har hatt mye å gjøre de siste årene. Folk flest er ofte sjeleglad når de får tak i en rørlegger som kan gjøre en jobb. Nå er det på tide for mange rørleggere å etterutdanne seg, sier rørleggermester Ben Schreier.

Det viser seg ofte at vannskader som oppstår over tid, som lekkasjer rundt sluk, kunne vært unngått. Slike skader er det største problemet for folk flest, fordi de i motsetning til plutselige og uventede vannskader, ikke dekkes av forsikringen.

- Dermed kan slurvete oppussing bli svært dyrt, sier Schreier.

Sjekk referanser

Nå håper rørleggerbransjen at forsikringsselskapene går med på å dekke skader på baderom, såfremt Byggebransjens våtromsnorm er fulgt til punkt og prikke.

- Innhent tilbud fra flere bedrifter, sjekk referanser og sørg for en skriftlig kontrakt der det går fram at badet skal bygges etter byggebransjens våtromsnorm (BVN). Da står du som kunde mye sterkere om noe likevel skulle gå galt, også ved eiendomsoverdragelser, sier Lars Gulbrandsen.

FFV har en liste over godkjente bedrifter, inkludert rørleggere, på sin hjemmeside www.ffv.no.

Butikkene oversvømmes av våtromsprodukter som ikke er testet av norske myndigheter, og det er vanskelig for folk flest å orientere seg i denne varejungelen.

- Vi anbefaler folk å velge produkter som er testet av Sintef/ Byggforsk. De har vært gjennom en rekke tester i laboratoriet, blant annet oppvarming og vannpåkjenning, og det er en garanti for at de tåler tøff bruk, sier Ben Schreier i Varme & Bad Nore VVS.

Listen over slike produkter finnes også på www.ffv.no