Mandag morgen gikk 25.000 ansatte i LO og YS ut i streik. Her er streikevakter utenfor Ringnes park mandag morgen.  Foto: Annika Byrde / NTB

Mandag morgen gikk 25.000 ansatte i LO og YS ut i streik. Her er streikevakter utenfor Ringnes park mandag morgen. Foto: Annika Byrde / NTB

Flere lønnsforhandlinger utsettes på grunn av storstreiken

Lønnsforhandlingene i kommunesektoren skulle starte torsdag, men er utsatt på grunn av streiken i frontfagene. Også forhandlingene i Spekter-området utsettes.

Mandag møttes KS og fagforeningene LO Kommune, Unio kommune, YS- K og Akademikerne-kommune for en avklaring og ble enige om å utsette forhandlingene inntil videre.

Det skjer etter at 25.000 ansatte i LO og YS mandag morgen gikk ut i streik etter at det ble brudd i meklingen med NHO søndag. Rammen i frontfaget er normgivende for de andre lønnsoppgjørene som kommer på løpende bånd utover våren.

Ikke dramatisk

– Det er naturlig at det får konsekvenser at vi ikke har fått på plass en frontfagsramme, sa Tor Arne Gangsø, arbeidslivsdirektør i kommunesektorens arbeidsgiverorganisasjon KS, til NTB tidligere mandag.

Han tror ikke streiken i privat sektor vil få store konsekvenser for forhandlingene i offentlig sektor utover de utsatte forhandlingene. Han tror heller ikke det øker sjansen for flere streiker.

– Det kan bli en tidsforskyvning, men det er ikke dramatisk for oss.

Spekter-forhandlinger utsettes

LOs forbund Spekter skulle starte lønnsforhandlinger med NHO allerede tirsdag 18. april, men også disse utsettes på ubestemt tid. 50.000 medlemmer berøres av forhandlingene.

– Vi må ha på plass resultatet fra frontfaget før vi har noe å forhandle på, derfor er det naturlig med en utsettelse, sier forhandlingsleder og nestleder Lise Olsen i LO Stat.

Lill Sverresdatter Larsen, som er leder for Norsk Sykepleierforbund og forhandlingsleder i Unio for Spekter-området, forventer tøffe forhandlinger i år.

– Når vi ser at de ikke klarer å bli enige i privat sektor, som er en startplanke for oppgjørene, så peker det framover mot at det blir tøft også i offentlig sektor, sier hun til NTB.

I tillegg til store foretak som Vy, Posten, Avinor og NRK, omfattes også kultursektoren, helseforetakene og en rekke andre små og mellomstore virksomheter av lønnsoppgjøret i Spekter.

Opptrapping

Storstreiken som pågår i frontfagene rammer blant annet næringsliv og kollektivtransport. Bryggeriene Ringnes og Hansa Borg har stanset produksjonen av drikkevarer, og flere ferger rundt om i landet står.

LO og YS har varslet en opptrapping i streiken med ytterligere 15.000 medlemmer fredag.