Justisminister Per Mikkel Wara (Frp) vil denne uken motta et skriftlig spørsmål om krigshovedkvarteret for den norske regjeringen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Flere i justiskomiteen krever svar fra Wara om krigshovedkvarter

Sp-politiker Jenny Klinge vil ha svar fra Justisdepartementet om beliggenheten til regjeringens krigshovedkvarter er avslørt. SVs Petter Eide er også bekymret.

Klinge, som sitter i justiskomiteen på Stortinget, vil denne uka overlevere et skriftlig spørsmål om hovedkvarteret til justisminister Per Mikkel Wara (Frp), skriver Aftenposten.

Spørsmålet kommer etter at det mandag ble kjent at slurvete norske myndigheter har avslørt sensitiv informasjon om regjeringens gjemmested ved krigssituasjoner.

– Jeg ønsker å få en vurdering fra justisministeren. Ikke for å få mer informasjon om anlegget, men for å få vite om regjeringen er enig i at anlegget må flyttes dersom plasseringen er avslørt, sier Klinge.

SVs Petter Eide, som også sitter i justiskomiteen, mener det er umulig å holde slike anlegg hemmelige over tid. Han peker også på at dette nå er lett tilgjengelig informasjon som kan misbrukes.

– De som vil oss noe vondt, enten det er fremmede makter eller terrororganisasjoner, vil jo ganske enkelt kunne skaffe seg denne informasjonen.

Regjeringsmedlemmer skal ved nødssituasjoner som krig eller invasjon, evakueres til det hemmelige anlegget slik at de kan styre landet derfra. Men mange tabber og slurv har satt hemmeligholdet i fare i flere år.

I 2010 ble det kjent at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) offentliggjorde sensitiv informasjon om anlegget. I slutten av september publiserte Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) anleggets nøyaktige posisjon på et dronekart.