Fall i kronekursen gir dyrere mat og elektronikk

Fall i kronekursen har allerede ført til prishopp på importerte elektronikkvarer. Nå varsler matkonsernet Orkla at norske forbrukere også må ta regningen for økte matpriser.

– Vi kan ikke ta alle de økte kostnadene på vår kappe og har et klart mål om å få kompensert dem fra kundene. Vi er i dialog med alle de fire store kjedegrupperingene, sier Orklas konserndirektør Håkon Mageli til Dagens Næringsliv.

Rundt halvparten av all mat er importert. Importørene må betale mer for å skaffe varene fra utlandet fordi kronekursen har falt kraftig.

– Situasjonen er ekstraordinær. Med unntak av en periode under finanskrisen har ikke kronekursen vært svekket så mye på 40 år, sier Mageli.

Allerede 1. januar steg prisene på en rekke importerte varer. For eksempel koster nå siste utgave av Apples mobiltelefon 1.000 kroner mer enn den gjorde til jul. Apple valgte å sette opp prisene med opptil 14 prosent i Norge for å kompensere for at én dollar nå koster 20 prosent mer enn i september.

– Situasjonen er ganske prekær. Du må mange år tilbake for å finne en tilsvarende situasjon, sier Andreas Westgaard, kategoridirektør for lyd- og bildeprodukter i Elkjøp.

Til Aftenposten tidligere denne uken uttalte sjeføkonom Øystein Dørum i meglerhuset DNB Markets at lønnsveksten i år kommer til å bli svært lav.

– Hvis tiden med stadig høyere oljepriser er over, slik vi tror, så vil lønnsveksten i Norge i større grad måtte være på linje med landene vi konkurrerer mot. Et av de mest markante trekkene for 2015 er at veksten i reallønnen blir bare 0,5 prosent. Det er den laveste veksten på 20 år, sier Dørum.