GIR HAGERÅD: Hage.no's hageekspert Marit Næss Jørgensen svarer på spørsmål om hage og uterom gjennom hele året. Svarene publiseres fortløpende på hage.no, og tjenesten er gratis. På Hagemessen på Lillestrøm 4-6 april vil du også møte Marit på hage.no's stand. (Foto: Privat)

Få svar på ditt hagespørsmål

Trenger du plantetips, råd om beskjæring eller hjelp til valg av hekk står hage.no's ekspert parat til å hjelpe deg.

Spørsmål- og svar på hage.no har vært en årelang og populær spalte hvor gartner og hageplanlegger Marit Næss Jørgensen fra hageplanlegging.no har stilt sin ekspertise til rådighet for leserne.

Beskjæring er også et aktuelt tema, både når det gjelder planter, trær og busker. (Foto: Fiskars)

Har du spørsmål om utekjøkken, tuja, skadedyr, hageplanlegging, frukttrær eller hva det måtte være? Her kan du finne svar på spørsmålene hun har besvart.

Hun har gjennom årenes løp mottatt mange fine tilbakemeldinger fra fornøyde hageentusiaster, som har fått gode råd og tips gjennom hagespalten eller i direkte møte på Hagemessen på Lillestrøm.

Hageinteresse året rundt

– Det er en jevn strøm av spørsmål året rundt, og spesielt i vår- og sommermånedene er det stor pågang. I de kaldeste vintermånedene er det roligere, men det er jo en glimrende tid å legge hageplaner på, sier Marit Næss Jørgensen.

Klematis er populær blant mange hageeiere. Hageeksperten kan hjelpe dersom du har spørsmål. (Foto: Marit N. Jørgensen)

Med bakgrunn som gartner har hun god greie på inneplanter også, så spør gjerne om det hvis du lurer på noe om dette temaet.

– Det er mange hagetanker som våkner til live i disse dager, så ikke nøl med å stille spørsmål om både ute- og inneområder, oppfordrer den entuasiastiske hageeksperten.

Søkbart arkiv

Normalt blir hagespørsmål besvart i løpet av få dager, og de publiseres fortløpende på hage.no. Nå er det likevel en gruppe innsendere som har ventet litt lenge på å få svar på sitt spørsmål, og det er de som sendte inn i siste halvdel av fjoråret.

I forbindelse med omlegging til helt ny publiseringsløsning på hage.no ble en bolk med besvarte hagespørsmål dessverre liggende upublisert, men nå har vi tatt en vårrengjøring og publiserer disse fortløpende. De er også søkbare i hagespalten.

Følger årstidene

Næss Jørgensen kan fortelle at spørsmålene har en tendens til å følge årstidene.

̶  Tidlig på våren er det lengselen etter å gjøre noe i hagen og få litt farger rundt seg som gjelder, i tillegg til rent praktiske vedlikeholdsspørsmål. Veldig ofte er folk usikre på beskjæring og hvordan dette gjøres. Spørsmål om frukttrær går derfor igjen, sier hun.

Hun får ofte spørsmål om hvilke blomster som blomstrer når.

– Mange lurer på når de kan plante ut, og flere vil ha konkrete forslag til planter og blomster, for eksempel «en hvitblomstrende hage». Dette går igjen hvert år, sier Næss Jørgensen

Mose og snegler går igjen

Når hagen er godt i gjenge, kommer det gjerne spørsmål om riktig plassering og hvilke planter som passer på solrike eller skyggefulle steder. Og det er mange spørsmål om mose og snegler.

Beplantede hyttetomter

I forkant av ferien og underveis lurer folk på hva som trengs for å gjøre hyttetomtene mer hyggelige og beplantede, både på fjellet og ved sjøen. Planløsninger av hagen er også noe mange lurer på.

Feriehage

– Når folk kommer hjem til en litt «bustete» hage etter ferien, dukker spørsmålene om hva som blomstrer på sensommeren opp. Hovedblomstringen er ofte i juni-juli. Hvis man da ikke har planlagt godt, er hagen relativt blass etter ferien, sier hun.

Så spørsmål om planter ute og inne, hage og uterom er absolutt aktuelle året rundt.

Send inn ditt spørsmål

Derfor: Ikke brenn inne med ditt hagespørsmål! Send det til oss på: firmapost@bygg.no. Svarene blir lagt ut fortløpende så raskt hageeksperten har kapasitet til å svare.

Tjenesten er også søkbar dersom du er interessert i spesielle temaer, f eks hekk, tuja, beskjæring, snegler, mose etc.