Ekobrottsmyndigheten i Sverige har gått til tiltale av entreprenørselskapet Belstroj AB. Foto: DANIEL ROOS / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

Entreprenør tiltalt for lovbrudd i Sverige

Den svenske entreprenørbedriften Belstroj AB og to av selskapets ledere skal være tiltalt for brudd på utlendingsloven i Sverige.

Det skriver det svenske bransjetidsskriftet Bygnadsarbetaren i en artikkel før helgen.

Entreprenøren, som ifølge artikkelen har mer enn 500 ansatte i Sverige, er tiltalt for å ha hatt 31 ansatte som jobbet ulovlig i landet mellom 1. juli 2018 og 28. februar 2019.

Administrerende direktør Peter Kolare og styreleder Yauhen Blahadarau er tiltalt for brudd på den svenske utlendingsloven. Begge nekter straffeskyld.

– Jeg har aldri sett dette i en slik omfatning før. Ved arbeidsplasskontroller som politiet gjør, oppdages av og til noen som jobber ulovlig. Men dette er mer organisert, hevder Jonas Svanfeldt hos svenske økokrim, Ekobrottsmyndigheten, overfor Bygnadsarbetaren.

Berører ikke den norske driften

Belstroj Norge, som ble grunnlagt i 2017, oppgir på sine nettsider at de har 90 ansatte, og ifølge proff.no hadde de i 2019 en omsetning på nesten 40 millioner kroner og et driftsresultat på nesten 1,5 millioner kroner. Blahadarau er i Brønnøysundregistrene oppført som daglig leder i det norske selskapet.

Administrerende leder i Belstroj Norge, Aleksandr Andreyenka sier til Byggeindustrien at tiltalen i Sverige ikke vil berøre selskapets drift i Norge, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Gjort beslag

Ekobrottsmyndigheten har, ifølge artikkelen i Bygnadsarbetaren, gjort beslag i minnebrikker og foretaksmapper hos selskapet.

Yauhen Blahadarau sier det følgende til Bygnadsarbetaren:

Svenske organisasjoner

Bygg­företagens organisation er en svensk bransje- og arbeidsgiverorganisasjon for bygg- og anleggsnæringen som ligger under arbeidsgiverorganisasjonen Svenskt Näringsliv.

Samhällsbyggnadssektorns etiske regler er skissert av Samhällsbyggnads­sektorns Etiska Råd, som er en møteplass for den svenske bygg- og anleggsnæringens arbeid med etiske spørsmål.

– Vi er en av de større aktørene, og det er ikke rart at vi får søkelyset rettet mot oss. Belstroj AB har vært medlem i Byggföretagen siden 2010, og vi er en seriøs arbeidsgiver som driver vår virksomhet i takt med Byggföretagets oppførselsbestemmelser og Samhällsbyggnadssektorns etiske regler. Prøvingen vil vise at vi har fulgt gjeldende lover, og har ikke begått noen lovbrudd. Vi kommer til å fortsette å utvikle foretaket vårt, og skal komme styrket ut av dette. Jeg håper våre kunder stiller seg bak oss, sier han.